Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Державна зрада, вчинення воєнного злочину та колабораціонізм: слідчі поліції Херсонщини повідомили про підозру так званому «слідчому поліції рф»

 

Фігурантом є 33-річний мешканець Херсона. Під час тимчасової окупації він добровільно погодився співпрацювати з загарбниками та влаштувався «на службу» до незаконно створеного «правоохоронного органу». Працюючи так званим «старшим слідчим», зловмисник незаконно ув’язнював мирних херсонців та віддавав накази їх катувати. Слідчі та кіберполіцейські зібрали достатньо доказів протиправної діяльності фігуранта. Нині йому заочно повідомлено про підозру у вчиненні низки злочинів. Підозрюваному псевдоправоохоронцю загрожує довічне позбавлення волі.

державна зрада, вчинення воєнного злочину та колабораціонізм: слідчі поліції херсонщини повідомили про підозру так званому «слідчому поліції рф»

Як розповів начальник відділу розслідування злочинів, учинених в умовах збройного конфлікту, слідчого управління поліції Херсонщини Ігор Дем’янюк, особу фігуранта встановили під час проведення оперативно-розшукових заходів працівники відділу протидії кіберзлочинам у Херсонській області. Як з’ясували оперативники, 33-річний житель Херсона добровільно пішов на співпрацю з загарбниками та наприкінці липня 2022 року влаштувався до їх «правоохоронного органу». Зловмисник обійняв посаду так званого «старшего слєдоватєля в суворовском городском отдєлє поліціі главного управлєнія мвд хєрсонской області».

Під час проведення подальших слідчо-розшукових заходів правоохоронці встановили, що, перебуваючи на посаді, фігурант активно та публічно сприяв реалізації плану держави-агресора з придушення будь-яких проявів незгоди з визнанням політики окупаційної влади. Зокрема, він брав участь у незаконному затриманні мирних жителів та їх ув’язненні в захопленому окупантами приміщенні Херсонського районного управління поліції. Затриманих містян зловмисник утримував у нелюдяних умовах. Ув’язнених поміщали до непристосованих до тривалого перебування камер із антисанітарними умовами, обмежували в їжі та воді.

Також поліцейські дізналися, що фігурант особисто віддавав накази підлеглим катувати затриманих. Так, правоохоронці встановили херсонця, який у першій декаді вересня 2022 року перебував у незаконному ув’язненні. Потерпілий повідомив поліцейським, що за цей час так званий «старший слідчий» п’ять разів усно наказував підпорядкованим особам бити чоловіка. В результаті йому були завдані сильні побої та тілесні ушкодження.

Слідчі кваліфікували злочинні дії фігуранта за низкою кримінальних правопорушень. А саме:

- добровільне зайняття громадянином України посади в незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території (ч. 7 ст. 111-1 «Колабораційна діяльність» Кримінального кодексу України);

- діяння, умисно вчинене громадянином України на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності України (державна зрада): перехід на бік ворога в період збройного конфлікту, надання іноземній державі допомоги в проведенні підривної діяльності проти України, вчинені в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 «Державна зрада» ККУ);

- жорстоке поводження з цивільним населенням та інші порушення законів та звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб, а також віддання наказу на жорстоке поводження з цивільним населенням (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» ККУ).

Наразі зловмиснику за погодженням із обласною прокуратурою заочно повідомлено про підозру в інкримінованих йому злочинах. Фігуранту загрожує позбавлення волі на строк 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

Відділ комунікації

поліції Херсонської області