Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

На Львівщині кіберполіція викрила чоловіка у виготовленні та продажі підроблених COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів

Фігурант продавав громадянам підроблені медичні довідки для перетину державного кордону. При цьому жодних лабораторних тестів клієнти не проходили. Свої послуги чоловік рекламував у групових чатах у месенджері, де було понад 15 тисяч підписників.

Схему продажу підробленої медичної документації викрили працівники кіберполіції у Львівській області спільно зі співробітниками сектору дізнання Яворівського районного відділу поліції та представниками Мінцифри.

Встановлено, що 31-річний місцевий мешканець виготовляв довідки з негативним результатом на COVID-19 та COVID-сертифікати для перетину державного кордону. Клієнти не проходили жодних лабораторних досліджень, а лише надавали свої дані для оформлення.

Чоловік використовував підроблені печатки медичної лабораторії. Загалом фігурант виготовив понад 50 COVID-сертифікатів та понад 300 довідок із негативним результатом на коронавірус.

Свої послуги чоловік рекламував у групових чатах в месенджері, в яких було понад 15 тисяч підписників. Здебільшого клієнтами правопорушника були перевізники. Вартість однієї довідки становила 500 гривень, а COVID-сертифіката – 1500 гривень.

Правоохоронці провели обшуки за місцем проживання фігуранта та у його автомобілі. Вилучено комп’ютерну техніку, печатки, COVID-сертифікати. Під час огляду техніки виявлено згенеровані QR-коди, які, ймовірно, використовувалися для підроблення сертифікатів.

До проведення обшуків було залучено представників прикордонного оперативно-розшукового відділу.

За даним фактом відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування.

Процесуальне керівництво здійснює Яворівська окружна прокуратура.

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України