Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Підробляли й збували документи на сільгосптехніку: кіберполіцейські Буковини викрили шахрайську «схему»

Поліцейські встановили трьох членів злочинного угруповання, які виготовляли та продавали аграріям під виглядом оригінальних документи на сільгосптехніку. Фігурантам повідомлено про підозру. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.


Кіберполіцейські Чернівецької області спільно зі слідчими слідчого відділення поліції у м. Заставна ЧРУП та слідчого управління ГУНП у Чернівецькій області та працівниками Управління СБУ під процесуальним керівництвом Чернівецької обласної та Чернівецької окружної прокуратур викрили трьох зловмисників, які підробляли оригінальні документи на сільгосптехніку та продавали їх як оригінали.

Встановлено, що злочинну схему на території двох областей України налагодив 28-річний житель Чернівецького району. До протиправної діяльності чоловік залучив двох спільників: 33-річного брата та знайомого жителя Прикарпаття.

Лідер угруповання, зокрема, встановлював ціни, приймав замовлення та виготовляв «продукцію», яку надалі передавав спільникам для відправлення замовникам.

Інформацію про продаж «оригінальних» офіційних документів до сільськогосподарської техніки старого зразка (з розборки) зловмисники поширювали через фейкові профілі у соціальній мережі та на популярному торговельному інтернет-майданчику. Насправді ж шахраї продавали аграріям підроблені офіційні документи. 

Вартість комплекту документів коливалась в межах від трьох до семи тисяч гривень. Замовлення надсилались поштою на умовах післяплати по всій території України.

Правоохоронці встановили, що з березня по жовтень 2023 року фігуранти підробили 28 комплектів документів і шахрайським шляхом заволоділи коштами 13 громадян. Крім того, чоловіки здійснили 9 замахів на незаконне заволодіння коштами добросовісних покупців.

Одного з учасників групи правоохоронці затримали в порядку ст. 208 КПК України в Чернівецькій області під час спроби відправити чергову партію документів. Під час затримання в нього вилучили державні номерні знаки, фальшиві свідоцтва про реєстрацію машин, металеві таблички на причепи, документи на транспортний засіб, готівкові кошти та мобільний телефон.

Також, під час обшуків, проведених за силової підтримки спецпідрозділу РПОП ГУНП за місцем проживання та реєстрації фігурантів, поліцейські вилучили підроблені документи, чисті бланки свідоцтв про реєстрацію транспортних засобів, номерні знаки, печатки з необхідними для здійснення злочинної діяльності відтисками, а також мобільні телефони, банківські картки, нотатки.

Організатору та двом його спільникам правоохоронці повідомили про підозру за ч. 5 ст. 190 (шахрайство), ч. 3 ст. 28 ч. 2 ст. 15, ч. 3 ст. 358 (закінчений замах на підроблення, збут, використання документів, печаток, штампів та бланків) Кримінального Кодексу України. Їм загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Лідеру угруповання судом обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. 

Тривають слідчі дії.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України