Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Поліцейські Києва повідомили про підозру трьом помічникам приватного нотаріуса, які здійснювали нотаріальну діяльність за його відсутності

Поки нотаріус Київського міського нотаріального округу перебував за кордоном, його помічники виготовляли та видавали офіційні документи від його імені. За підробку документів та несанкціоноване втручання в роботу інформаційних автоматизованих мереж правопорушникам загрожує до 15-ти років ув’язнення. 

 

 Слідчі столичного главку поліції за оперативного супроводження працівників Департаменту кіберполіції та за процесуального керівництва Київської міської прокуратури задокументували протиправну діяльність трьох помічників приватного нотаріуса, які налагодили схему одержання незаконного прибутку від несанкціонованого втручання в роботу інформаційних автоматизованих мереж, підробки документів та їх використання.

Поліцейські встановили, що дві жінки та чоловік – помічники приватного нотаріуса Шевченківського району столиці, протягом 2023 – 2024 років здійснювали нотаріальну роботу від імені нотаріуса, який перебуває за кордоном. Відтак правопорушники підроблювали довіреності для клієнтів, використовуючи особистий ключ електронного цифрового підпису нотаріуса, бланки нотаріальних дій та печатки. Вони здійснювали несанкціоноване втручання в Єдиний реєстр спеціальних бланків нотаріальних документів та Єдиний реєстр довіреностей, що призвело до витоку та підробки інформації. 

Під час проведення обшуків у робочому офісі фігурантів правоохоронці вилучили довіреності та інші нотаріальні документи, печатки та бланки, які підтверджують неправомірні дії правопорушників. 

Слідчі повідомили фігурантам про підозру у вчинені злочинів, передбачених ч. 3 ст. 358 (підроблення документів, збут чи використання підроблених документів), ч. 3. ст. 27. ч. 5 ст. 361, ч. 5 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних мереж) Кримінального кодексу України. 

Максимальне покарання передбачає санкцією статті – 15 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого. 

Відділ комунікації

поліції Києва