Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Продавали неіснуючі автозапчастини: на Львівщині судитимуть членів злочинного угруповання

Зловмисники з місць позбавлення волі ошукали більше десятка українців під виглядом продажу неіснуючих автозапчастин. Обвинувальний акт стосовно учасників шахрайської схеми направлено до суду. Санкція статті передбачає до 12 років ув’язнення.

У лютому кіберполіцейські Львівщини спільно зі слідчими слідчого управління обласного главку під процесуальним керівництвом Львівської обласної прокуратури задокументували протиправну діяльність організованого злочинного угруповання у складі трьох осіб. 

Відбуваючи покарання за інші злочини в місцях позбавлення волі на Львівщині, фігуранти організували «продаж» автозапчастин. Для цього вони створили в соціальній мережі Facebook фейкові облікові записи та розміщували відповідні оголошення.

Після отримання від громадян передплати за товар на підконтрольні банківські рахунки, організатор та двоє виконавців переставали виходити на зв’язок. Відповідно замовлені автозапчастини покупці так і не отримували.

Також у ході досудового розслідування кіберполіцейські встановили ще трьох пособників фігурантів, котрі підшукували банківські картки для членів угруповання. 

Правоохоронці провели 5 обшуків на території міста Львова, Львівської і Запорізької областей: за місцем мешкання одного з фігурантів та у виправних установах. Було вилучено мобільні телефони, банківські та сім-картки, а також нотатки.

Слідчі ГУНП у Львівській області встановили 13 громадян, які постраждали від протиправної діяльності аферистів. Зловмисникам було оголошено підозру.

Наразі правоохоронці завершили розслідування і направили до суду обвинувальний акт за ч. 4, 5 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України