Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

У столиці кіберполіція викрила киян у втручанні в роботу електронних банківських рахунків (ФОТО)

На даний час встановлено, що від дій зловмисників постраждали щонайменше 100 громадян. За даним фактом розпочато кримінальне провадження. Поліція встановлює інших можливих потерпілих, які стали жертвами правопорушників.

До викриття злочинної групи були залучені працівники Київського управління кіберполіції, оперативниками карного розшуку та слідчі Шевченківського управління столичної поліції. Правоохоронці викрили 18-річну жінку та її 27-річного спільника у втручанні в роботу електронних банківських рахунків.

Спільники, представляючись працівниками банку, шахрайським шляхом здійснювали заволодіння грошовими коштами громадян України. Таким чином протягом двох місяців зловмисники встигли ошукати громадян на більш як 100 тисяч гривень.

У результаті кропіткої роботи оперативники з кіберполіції встановили схему їх злочинної діяльності. Так, зловмисники діючи умисно і узгоджено, шляхом обману, дізнавались у клієнтів банку конфіденційну інформацію, щодо їхніх банківських карток (пін коди, паролі входу до системи онлайн банкінгу). У подальшому, через мережу Інтернет, за допомогою послуги «оплата частками», здійснювали покупки товарів в мережах різноманітних магазинів розраховуючись online банківськими картками потерпілих.

Оперативники з кіберполіції встановили двох осіб, які організували та підтримували дану злочинну діяльність. Під час проведення санкціонованих обшуків за їх місцем проживання поліцейські вилучили комп’ютерну техніку, флеш носії та документацію.

Крім того, під час проведення обшуку, один із зловмисників з метою приховування доказів злочинної діяльності пошкодив свій мобільний телефон. Правоохоронці вилучили гаджет та направили його на експертизу для відновлення даних.

Наразі обом учасникам злочинної групи повідомлено про підозру у вчиненні злочину передбаченого ч. 3 ст. 190 (шахрайство) КК України. Вирішується питання щодо відкриття кримінального провадження за ст. 361 КК України. Слідство триває.