Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

У Запоріжжі працівниці турагенції повідомлено про підозру у пособництві підробленню COVID-документів

Клієнти, зацікавлені в отриманні негативних ПЛР-тестів без фактичного лабораторного дослідження, замовляли підробки у туристичного менеджера однієї з агенцій Запоріжжя. Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється слідчим відділу поліції №1 Запорізького районного управління за оперативного супроводження відділу протидії кіберзлочинам.

У вересні 2021 року незаконні дії жінки викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам у Запорізькій області. Правоохоронці встановили, що свої послуги з виготовлення підроблених довідок, вона пропонувала у месенджерах та соцмережах. Клієнти-туристи, не проходили жодних лабораторних досліджень, а лише надавали свої персональні дані, які використовувалися при оформленні фальшивих результатів аналізів на виявлення вірусу COVID-19 методом ПЛР. Вартість однієї такої фальшивки коливалася від 400 до 500 гривень.

Під час проведення санкціонованих обшуків за місцем мешкання фігурантки та в офісі туристичної агенції було вилучено зразки довідок, оформлених на різних громадян.

 

Слідчими відділу поліції №1 Запорізького районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Запорізькій області було розпочато кримінальне провадження за вказаними фактами.

В ході досудового розслідування було зібрано  матеріали про те, що фігурантка діяла за домовленістю з іншими співучасниками злочинного бізнесу. За висновками судово-технічної експертизи, бланки результатів аналізу на виявлення вірусу COVID-19 методом ПЛР, виготовлялися від імені державної вірусологічної лабораторії за допомогою комп’ютерної техніки та кліше печатки цієї установи.

24 листопада, за погодженням Вознесенівської окружної прокуратури, фігурантці  повідомлено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення за  ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 358 Кримінального кодексу України. Дії підозрюваної кваліфіковано як пособництво у підробленні офіційного документа, що видається та посвідчується установою, яка має право його видавати, з метою використання його іншою особою та збуті такого документа за попередньою змовою групою осіб.

Слідчі дії у кримінальному провадженні тривають. Працівниками поліції за оперативного супроводження відділу протидії кіберзлочинам в Запорізькій області встановлюються всі особи, причетні до скоєння кримінального правопорушення.

Відділ комунікації поліції Запорізької області