Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція провела лекцію з кібербезпеки учням столичної гімназії

Маючи профіль у соціальній мережі діти щодня наражають себе на небезпеку, адже розміщуючи інформацію про себе та свою родину у відкритому доступі, вони можуть навіть не здогадуватися про загрозу, яка спікатиме їх в мережі. Кібербулінг, тролінг, секстинг та грумінг – саме ці теми днями стали ключовими для обговорення у навчально-виховному комплексі «Ерудит» міста Києва. Про найактуальніші загрози у мережі говорили зі школярами представники Київського управління кіберполіції.

Вік користувачів всесвітньої мережі останнім часом знизився і все частіше жертвами злочинів у мережі стають діти. Основною причиною цього є низький рівень обізнаності дітей у сфері інформаційної безпеки у мережі, зокрема, відомих соцмережах. Бажаючи поспілкуватися чи знайти нових друзів, підлітки все частіше потрапляють до так званих «пасток» злочинців.

Тому з часом все гостріше постає питання навчання дітей кібербезпеці саме у школах, з достатньо раннього віку. Водночас, за інформацією кіберполіції, хакери починають свою злочинну діяльність саме у шкільному віці: починаючи зі спроб взламу шкільних баз даних і продовжуючи вже заволодінням чужих електронних гаманців тощо. Тому саме на етапі шкільного навчання необхідно роз’яснювати дітям межу між дозволеними пустощами та діями, які можуть призвести до кримінальної відповідальності.

Представники Департаменту кіберполіції відповіли на запитання дітей та надали їм рекомендації, як маючи профіль у соціальних мережах, убезпечити себе.

Представники кіберполіції, спілкуючись зі школярами розповіли про основні загрози, які можуть траплятися у мережі. Особливу увагу приділили культурі спілкування з незнайомими користувачами. 
Поліцейські надали практичні рекомендації як вберегти свою персональну інформацію та не стати жертвою злочину. Крім того, надали контакти, куди вже зараз діти можуть звернутися за допомогою у будь-якій життєвій ситуації.

Нагадаємо, у вересні 2018 року подібний відкритий урок для дітей було проведено на базі однієї із столичних гімназій