Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

КІБЕРПОЛІЦІЯ ВИКРИЛА 40-РІЧНОГО ЧОЛОВІКА, ПРИЧЕТНОГО ДО МАХІНАЦІЙ З АВІАКВИТКАМИ НА МАЙЖЕ 1,5 МІЛЬЙОНА ГРИВЕНЬ

Зловмисник скористався вразливістю однієї з найпоширенішихсистем бронювання авіаперельотів. Без фактичної проплати, він отримував та продавав всім бажаючим проїздні авіа документи до різних країн Європи та Сполучених Штатів Америки. Заяви до поліціїуже надійшли від декількох компаній, що стали потерпілими від дійзловмисника. Наразі кіберполіція проводить розслідування цілогоряду подібних справ.

Оперативники Київського управління Департаменту кіберполіціїНаціональної поліції України встановили чоловіка, який незаконно використовував інформацію отриману з системи бронювання проїзнихдокументів одного з найбільш популярних туристичних онлайн-агенств. Віннезаконно отримував та продавав громадянам України авіаквиткирізноманітних компаній повітряних перевезень для виїзду в країни Європита Сполучених Штатив Америки.

Вартість таких проїзних документів становила від майже 40 до 180 тисячгривень.

Під час проведення досудового розслідування працівники кіберполіції та співробітники Київської міської прокуратури № 8 встановили, що шахрайдля підшуковування та реалізації авіаквитків організував онлайн майданчик. Використовуючи його, зловмисник приймав замовлення на оформлення та збут авіаквитків. Таким чином було реалізовано близько 30 квитків на загальну суму близько 1,5 мільйона гривень.

На підставі зібраних матеріалів слідчі розпочали декілька кримінальнихпроваджень за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) та за ч.1 ст. 362 (Несанкціонованідії з інформацією яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах) автоматизованих систем, комп'ютерних мереж) Кримінального кодексу України.

Зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні кримінальнихправопорушень. Йому загрожує до восьми років позбавлення волі.

Київське управління Департаменту кіберполіції
Національної поліції України