Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила хакера-шпигуна, який за допомогою шкідливого ПЗ керував чужими комп’ютерами (ВІДЕО)

23-річний чоловік втручався в особисте життя як громадян України, так і мешканців інших держав, шляхом підключення до їх персональних комп’ютерів на правах адміна. Наразі поліцейські розглядають декілька версій та мотивів вчинення ним злочину, в тому числі замовного характеру.

Оперативники Слобожанського управління кіберполіції та спецагенти Департаменту кіберполіції Національної поліції України, спільно із працівниками Слобідського відділу поліції Харківської області, під процесуальним керівництвом Харківської місцевої прокуратури № 5, викрили 23-річного хакера. Чоловік, використовуючи шкідливе програмне забезпечення, незаконно втручався в комп’ютерні мережі, як українських користувачів Інтернет-мережі, так і іноземних держав.

Як розповів начальник відділу протидії кіберзлочинам у Харківській області Слобожанського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Денис Колесник, під час документування злочинної діяльності хакера поліцейські встановили, що чоловік отримував доступ до персональних комп’ютерів на правах адміна.

«Таким чином хакер мав можливість контролювати роботу комп’ютерів, а також використовуючи веб-камери користувачів ПК, слідкувати за їх особистим життям», – зазначив Денис Колесник.

У місті Харків, під час санкціонованого обшуку помешкання зловмисника, поліцейські вилучили його персональний комп’ютер, на жорсткому диску якого знаходилось шкідливе програмне забезпечення. Саме цей «вірус» він використовував для несанкціонованого доступу до персональної інформації користувачів мережі Інтернет.

За словами Дениса Колесника, кількість інфікованих «машин» – близько сотні. На даний час розглядаються різні версії та мотиви таких дій підозрюваного.

«Аналізуючи ту інформацію, та ті дані, які ми виявили на його комп’ютері, ми розглядаємо декілька версій та мотивів вчинення хакером злочину, в тому числі замовного характеру, оскільки серед «жертв» хакера також є і члени українських політичних партій», – зазначив керівник відділу протидії кіберзлочинам у Харківській області.

Зловмиснику оголошено про підозру у вчиненні двох кримінальних правопорушень передбачених ч.ч.1,2 ст.361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж) КК України. Досудове розслідування триває. Підозрюваному загрожує до шести років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Департамент кіберполіції
Національної поліції України