Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція взяла участь у кібер-навчаннях із захисту інформаційних систем ЦВК

Практичні навчання відбувалися за умовами, максимально наближеними до реальних. За допомогою спеціально розробленої симульованої інфраструри ЦВК, протягом останніх трьох днів спеціалісти державних структур, які забезпечують кібербезпеку в Україні, мали забезпечити безперебійне функціонування елементів інфраструктури та усунути наявну загрозу. 

За умовами, учасників було розподілено на дві команди. «Червоні» – здійснювали атакуючі дії спрямовані на виведення з ладу симульованої структури ЦВК. «Сині» - команди Департаменту кіберполіції, ЦВК, Служби безпеки України і Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, які мали протидіяти атакуючій команді. 

Навчання проводилися на спеціально розробленому кібер-полігоні в режимі «живого вогню» (одна кампанія з інтенсивністю атак, яка поступово зростала). Особлива увага приділялася комунікації, процедурам виконання та роботі в команді. Основна місія - «Сині» команди повинні були захистили заздалегідь побудовану мережу від атак «Червоної» команди.

Крім того, тренінг проводився і для команди комунікаційних підрозділів державних структур. За створеним спеціалістами з кібербезпеки звітом, вони мали змоделювати максимально ефективну стратегію комунікації з населенням для уникнення поширення дезінформації та паніки.

За результатами проведення навчань іноземні партнери відмітили підвищення рівня професіоналізму українських спеціалістів.
Як повідомив начальник Департаменту кіберполіції Сергій Демедюк, навчання показали, що спеціалісти з кібербезпеки державного сектору можуть швидко протидіяти можливим загрозам. 

«Головне – ми вибудували ефективну систему консолідації усіх правоохоронних органів у протидії кіберзагрозам. Подібні навчання не є останніми і ми маємо надію, що вподальшому подібні практики з кібернавчань будуть продовжуватися для ефективного кіберзахисту нашої країни», - зазначив Сергій Демедюк.

Кібернавчання з відпрацювання спільних заходів із забезпечення кібербезпеки інформаційно-комунікаційних систем Центральної виборчої комісії відбулися відбуваються у межах проекту ЄС «Посилення кібербезпеки в Україні перед виборами» за підтримки Естонського центру Східного партнерства та компанії CybExer Technologies, яка має великий досвід проведення подібних навчань.