Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Жителю Львівщини оголошено підозру у розповсюдженні шкідливого програмного забезпечення

За допомогою «вірусу» фігурант отримував право керування закордонними інтернет-серверами. За такі дії зловмиснику загрожує до п’яти  років ув’язнення. 

Співробітники кіберполіції у Львівській області спільно зі слідчими поліції регіону та батальйоном поліції особливого призначення, під процесуальним керівництвом місцевої прокуратури, викрили 33-річного місцевого мешканця у розповсюдженні шкідливого програмного забезпечення.

Кіберполіція встановила місце знаходження сервера, з якого здійснювалося розповсюдження шкідливого програмного забезпечення. Захоплення здійснювалося шляхом підбору паролів та давало можливість зловмиснику отримати конфіденційну інформацію, що зберігалася на серверах.   

Правоохоронці провели ряд обшуків та вилучили комп’ютерну техніку і мережеве обладнання. За результатами комп’ютерно-технічної експертизи на  вилученій техніці виявлено шкідливе програмне забезпечення.

Фігуранту оголошено підозру у вчиненні правопорушення, передбаченого ст. 361-1 (Створення з метою використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання, яке загрожує зловмиснику – позбавлення волі на строк до п'яти років. Вирішується питання щодо обрання чоловіку запобіжного заходу. 
Наразі кіберполіція встановлює можливих спільників фігуранта. Слідчі дії тривають.  

Департамент кіберполіції Національної поліції України