Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

«Фінансові шахрайства у кіберпросторі» - дивіться чергову серію проєкту «Кібербезпека.UA»

Як не стати жертвою шахраїв, а також які актуальні фінансові схеми найнебезпечніші? Відповіді на ці та інші питання ви можете знайти у черговій серії спецпроєкту «Кібербезпека.UA»


Щороку фахівці кіберполіції фіксують тисячі злочинів. Ціллю, а часто і жертвами аферистів, є як пересічні громадяни, так і відомі медійні персони.

Дзвінок з банку

Зокрема, телеведучий і шоумен Тімур Мірошніченко на власному досвіді знає, як працює схема «Дзвінок з банку» - коли шахраї телефонують в якості нібито представника фінансової установи з метою отримати ваші банківські дані та вкрасти гроші з картки.

«Я розумію, що, наприклад, прізвище, ім’я, дата народження – не супер конфіденційна інформація. Коли вже почали питати деталі самої картки, я зрозумів, що це вже, мабуть, все-таки «розвод», а не дзвінок від співробітника банку. Я тоді сказав «почекайте, у мене картка не з собою, зараз за нею сходжу, і перетелефонуйте за кілька хвилин». Я в цей момент звʼязався зі службою підтримки банку і сказав, що здається, мене намагаються обдурити», - розповів Тімур Мірошніченко.

Друг у біді

Ці ж поради стосуються другої популярної схеми – «Ваш друг у біді».

Варіацій цієї схеми багато – «ваш близький у полоні/поліції/лікарні» тощо. Але суть одна: зловмисники відразу шокують жертву повідомленням і просять терміново скинути гроші на картку за їх допомогу у вирішенні питання.

«Зараз дуже розповсюджено, на жаль, коли користуються тим, що людина потрапила в полон. Шахраї говорять про це, але по факту не володіють інформацією, де знаходиться військовослужбовець чи людина, яка перебуває на тимчасово окупованій території», - каже начальник оперативно-аналітичного управління Департаменту кіберполіції України Євгеній Панченко.

Ви виграли приз

Також, відправити гроші на картку, завдаток або для початку, хоча б проявити якусь активність в інтернеті вас попросять у схожій «схемі» під умовною назвою «Ви виграли приз».

«Якщо вам пропонують мільйон доларів, автомобіль або квартиру, безкоштовно або за лайк, репост і так далі, зрозуміло, що так в житті не буває», - повідомляє експерт з кібербезпеки Костянтин Корсун.

Фішинг

Одне із найзбитковіших для українців – шахрайство під час онлайн-покупок, зокрема, фішинг.

Схема фішингу часто реалізується на етапі оформлення доставки, коли шахраї направляють жертву на підроблений сайт, який один в один виглядає як справжній.

Фішинг є вкрай розповсюдженим. Ідеться не тільки про сервіси доставки. На жаль, часто підробляють навіть сайти міжнародних благодійних організацій та українських державних установ, які надають соціальну допомогу. Тож, не поспішайте і ретельно перевіряйте саму нібито благодійну установу та її сайт.

Не стати жертвою фінансових кіберзлочинів вам допоможуть наступні поради:

  • здійснюйте онлайн-платежі лише на захищених вебсайтах та використовуйте захищене з’єднання (значок замка біля URL-адреси);
  • перевірте, чи використовує сайт протокол https;
  • пам’ятайте, ваш банк ніколи не попросить вас надати конфіденційну інформацію (чи дані облікового запису в інтернеті) телефоном або через електронну пошту (банк уже має ваші дані);
  • не допускайте ситуації, коли працівник банку намагається зв’язатися з вами в нічний час для негайної ідентифікації;
  • обираючи між загальнодоступною Wi-Fi мережею чи мобільним інтернетом, надайте перевагу останньому;
  • якщо пропозиція здається надто хорошою, аби бути правдою, майте на увазі, що це може бути шахрайством;
  • пам’ятайте про золоте правило «безкоштовного сиру» у мишоловці;
  • слідкуйте за тим, скільки особистої ви розголошуєте в соціальних мережах;
  • пам’ятайте, що зловмисники можуть використовувати ваші дані або дані ваших близьких і знайомих для створення фальшивих профілів;
  • завжди повідомляйте поліцію про фінансові шахрайства.

Чи можна повернути викрадені шахраями гроші

Навіть якщо ви все ж поспішили і ввели свої банківські дані на фішинговий сайт і втратили гроші з картки, перевели завдаток або просто повірили телефонним шахраям і самі відправили гроші – шанс повернути втрачене є.

Тож збережіть листування, зробіть скриншот, і негайно звертайтеся до свого банку та кіберполіції.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України