Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція надала рекомендації щодо захисту персональних даних під час використання мобільних додатків

Останнім часом в мережі інтернет шириться інформація з приводу збору персональної інформації громадян України одним із відомих мобільних додатків зі зміни зовнішності. Кіберполіція розповіла про те, до якої саме інформації подібні програми можуть отримати доступ, при яких умовах та на що звертати увагу під час використання подібних програмних засобів для збереження даних, не передбачених для публічного поширення.

Усі додатки, завантажені на смартфон, під час їх налаштування запитують у користувача згоду на використання даних пристрою. Процедура надання дозволу на використання даних користувача мобільного додатку є обов’язковою для більшості програм. Водночас, надаючи подібний дозвіл користувач не завжди знає до яких саме особистих даних він надав доступ представникам цього додатку, оскільки зазвичай інформація подається іноземною мовою та має великий обсяг інформації. Часто, користувачі перегортають до кінця ліцензійну угоду та погоджуються з умовами не вчитуючись в текст, тим самим ігноруючи зміст.

При цьому, у ліцензійній угоді зазначається умови використання розробниками або третіми особами будь-якими користувацькими даними. В таких випадках, вже не маючи необхідності запитувати дозвіл, треті особи отримують доступ до даних, дозвіл на використання яких користувач надав самостійно (це можуть бути контакти, фотографії, інформація розміщена в соціальних мережах, вподобання, геолокація тощо).

ДАНІ, ЯКІ ЗБИРАЄ СЕРВІС:
Інформацію, що користувач самостійно надає додатку (фото, електронні листи пов‘язані зі службою тощо)
Аналітичну інформацію (сайти, які Ви відвідуєте, інші додатки тощо)
Файли cookie та подібні технології
Ідентифікатори пристроїв
*список не повний

Останнім часом набувають популярності додатки, які, у тому числі, збирають інформацію про інші встановлені сервіси. Також збираються дані про сам пристрій та сайти, які відвідав користувач (хоча ці дії та інформація не є необхідними для їх функціоналу).  В подальшому ця інформація може бути використана сторонніми особами на власний розсуд і навіть передаватися третім особам.

ЯК ЗБЕРІГАЮТЬСЯ ДАНІ
Реєструючись та використовуючи Сервіс, ви даєте згоду на передачу інформації США або в будь-яку іншу країну, в якій діє мобільний додаток, де є їх сервери, а також на те, що її будуть використовувати в межах політики конфіденційності.

Тож, кіберполіція радить перед встановленням додатків звертати увагу на дозволи доступу, які будуть надаватися розробникам або власникам цього додатку. 

Не рекомендуємо завантажувати та встановлювати програми зі сторонніх сайтів. Водночас варто уважно ставитися і до офіційних програм-магазинів, таких як Google Play та App Store. Безумовно, працівники цих сервісів обов'язково перевіряють на надійність усі програми перед їх розміщенням. Однак, зловмисники кожного дня намагаються розмістити програми, що зовні можуть виглядати цілком безпечними та корисними, приховуючи свою основну мету (на кшалт отримання доступу до персональних даних або інфікування пристрою). Якщо ви вважаєте, що у додатка немає необхідності, наприклад, в доступі до мікрофону або GPS даних - не надавайте згоду на такі дії.

Департамент кіберполіції