Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція вживає заходів реагування на кіберінценденти з ураження державних та приватних установ України

На даний час до Департаменту кіберполіції надійшло двадцять два повідомлення про втручання в роботу персональних комп’ютерів. Повідомлення продовжують надходити. Всі вони фіксуються та на місця для перевірки виїжджають спеціалісти.

За попередньою інформацією відбулось втручання в функціонування комп’ютерних мереж шляхом розповсюдження шкідливого програмного забезпечення, яке використовує нещодавно виявлені вразливості ОС Windows, а саме протоколу SMB.

Кіберполіція радить у випадку виявлення порушень у роботі комп’ютерів, які працюють у комп’ютерних мережах, негайно від’єднати їх від мереж (як мережі Інтернет, так і внутрішньої мережі).

З метою запобігання випадків несанкціонованого втручання в роботу в залежності від версії ОС Windows встановити патчі з офіційного ресурсу компанії «Microsoft».

В залежності від версії ОС Windows встановити патч з ресурсу https://technet.microsoft.com/ru-ru/library/security/ms17-010.aspx, а саме:

Знайти посилання на завантаження відповідних патчів для інших (менш розповсюджених та серверних версій) OC Windows можна за адресою: https://technet.microsoft.com/ru-ru/library/security/ms17-010.aspx

Крім того, потрібно переконатися, що на всіх комп'ютерних системах встановлене антивірусне програмне забезпечення функціонує належним чином та використовує актуальні бази вірусних сигнатур. За необхідністю потрібно встановити та оновити антивірусне програмне забезпечення

Також, для зменшення ризику зараження, слід уважно відноситися до всієї електронної кореспонденції, не завантажувати та не відкривати додатки у листах, які надіслані з невідомих адрес. У випадку отримання листа з відомої адреси, який викликає підозру щодо його вмісту — зв’язатися із відправником та підтвердити факт відправки листа.

Зробити резервні копії усіх критично важливих даних.

За всіма випадками радимо звертатись з повідомленнями до поліції для негайного реагування на кіберінцендент.

Встановлено, що потерпілими від уражень стали установи, які не виконали рекомендації кіберполіції  як не стати жертвою віруса-вимагача

 

 

Департамент кіберполіції

Національної поліції України