Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція застерігає: не стань пособником шахраїв

Шахраї вигадують різні схеми з відмивання та легалізації коштів, отриманих незаконним шляхом. У багатьох з них задіяні так звані дропи. Обіцяючи «легкі гроші», зловмисники «підводять» таких людей під низку статей кримінального кодексу, що загрожує не лише штрафами, а й цілком реальними термінами ув’язнення.

Хто такі дропи?

Дропи (від англ. to drop – кидати), або «грошові мули» – це люди, які за винагороду надають зловмисникам доступ до своїх банківських карток і рахунків. Такі платіжні засоби використовуються як транзитні для проведення переказів на різні суми між іншими рахунками. Це потрібно зловмисникам, аби увести жертв в оману, «заплутати сліди» й ускладнити правоохоронцям роботу під час розслідування злочинів.

Кошти, які проходять через рахунок дропа, можуть бути отримані злочинним шляхом, зокрема - торгівлею наркотиками, людьми, зброєю та ін. Також рахунки дропів часто використовуються для ухилення від сплати податків та переміщення грошей, викрадених з рахунків інших людей.

«Грошових мулів» можуть залучати на постійній основі (коли він сам переказує отримані кошти куди скажуть, залишаючи собі певний відсоток) або «одноразово» (коли дроп за одноразову плату передає оформлені на нього банківські картки, включно з пін-кодами і доступом до веб-банкінгу).

Як зловмисники шукають дропів – не потрапте на гачок

Зазвичай, дропів шукають серед людей, які прагнуть легкого заробітку або перебувають у скрутному фінансовому становищі, тож готові відгукнутися навіть на сумнівні пропозиції.

Найпоширенішим способом пошуку «грошових мулів» є пропозиції роботи, на які найчастіше можна натрапити в соцмережах і месенджерах. 

Ігноруйте пропозиції роботи, якщо:

•    в описі вказано необхідність переказувати гроші між рахунками;
•    немає інших вимог до кандидата (освіта, робочі обов’язки і т.д.), 
•    заманюють великими доходами при малих зусиллях, не передбачають особистого контакту з роботодавцем, а лише через онлайн-сервіси.

Також зловмисники можуть маскувати пропозиції роботи під вакансії в реальних і відомих компаніях. Відмовтеся від такої «роботи», якщо інформацію про компанію не змогли знайти в інтернеті, або на її офіційному сайті відсутня інформація про роботу.

Пам’ятайте, головний «тригер» таких вакансій, який має змусити відмовитися від співпраці, - необхідність переказувати кошти, на якому б етапі вам про це не сказав «роботодавець».

Бути дропом – чим це загрожує

Хоча дропам обіцяють легкий і швидкий заробіток, однак це – найнижча ланка злочинної схеми, яку правоохоронці викривають в рамках розслідувань однією з перших.

Людину, яка бере участь у таких схемах, можуть притягнути до кримінальної відповідальності на рівні з іншими учасниками схеми. 
У разі розкриття злочину всі фінансові операції «грошових мулів» можуть бути заморожені або конфісковані, тож замість заробітку «легких грошей» - втрата власних. 

Навіть якщо правоохоронці ще не дійшли до дропа, його рахунок може заблокувати фінмоніторинг самого банку й запросити дані про джерела походження коштів. Звісно, довести легальність походження коштів такий «грошовий мул» навряд чи зможе, тож рахунок залишиться заблокованим. 

Окрім цього, участь у злочинних схемах пов'язана з ризиком для особистої безпеки. Злочинні організації, які використовують дропів, можуть застосовувати погрози або насильство, щоб контролювати своїх учасників. 

Що робити, якщо став дропом

Якщо людина на якомусь етапі зрозуміла, що встигла погодитися бути дропом, їй слід звернутися до кіберполіції, залишивши заяву на сайті. Це можна зробити в будь-який час доби.

А якщо ви вже встигли певний час попрацювати «грошовим мулом», рекомендуємо припинити співпрацю з таким «роботодавцем», звернутися до кіберполіції, а також до банку, рахунок в якому був мимоволі використаний для відмивання коштів.

Пам’ятайте, що бути дропом - це дуже ризикована тимчасова діяльність. Людина може бути притягнута до кримінальної відповідальності або постраждати від «роботодавців».

Департамент кіберполіції

Національної поліції України