Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Не ставай дропом! - безкоштовний сир буває тільки в мишоловці.

 

Хто такі дропи?

Дропи допомагають злочинцям "відмивати" нелегально отримані гроші. Наприклад, гроші, здобуті шляхом здійснення кіберзлочинів в сфері електронної комерції і платіжних операцій (фішинг, вішинг, смішинг).

Дропи також можуть бути залучені до схем відмивання грошей, здобутих іншими злочинними шляхами: торгівлею наркотиками, торгівлею людьми та ін.

Дроп або "грошовий мул" - цей та людина, котра погоджується, щоб його банківська карта стала "транзитною" для вкрадених шахраями грошей. Дроп переводить незаконно отримані грошові кошти між різними рахунками. Такий ланцюжок перекладів потрібен для того, щоб заплутати сліди кіберзлочинців і ускладнити роботу слідства.

Дропи можуть здійснювати перекази в різних країнах і від імені різних людей. Таким чином, злочинні синдикати легко переміщують кошти по всьому світу, залишаючись "невидимими".

Дроп не завжди усвідомлює, що залучений в злочинну схему. Шахраї часто маскують свої дії під "легальний бізнес".

Дропа залучають до співпраці, обіцяючи "золоті гори", - швидкий і легкий спосіб заробити багато грошей. За свою співпрацю зі злочинцями "грошовий мул" отримує відсоток від сум, які допомагає "відмивати".

  • Дроп - це "нижча" ланка злочинної мережі, на яку правоохоронці виходять в першу чергу.
  • Дроп - правопорушник, співучасник злочину.
  • Дроп - той, хто за свої злочини отримує строгий вирок: штрафи, конфіскацію майна, позбавлення волі.

European Money Mule Action (ЕММА) - міжнародна кампанія по боротьбі з вербуванням дропов. Цілі кампанії: інформаційне просвітництво власників банківських карт про загрозу співучасті у відмиванні грошей, розкриття кіберзлочинів, ліквідація злочинних схем і груп.

Українська Асоціація членів платіжних систем ЕМА підтримала європейську ініціативу European Money Mule Action (ЕММА) в лютому 2016 року.

Хто стає дропом?

Група ризику - люди, у яких хитке матеріальне становище:

  • Переселенці із зони АТО та інших країн;
  • Переїхали до великого міста з маленького;
  • Безробітні;
  • Студенти і учні;
  • Представники економічно і соціально вразливих груп населення (багатодітні сім'ї, сироти і т.д.).

Незалежно від того, які причини стали приводом для вибору роботи дропом - покарання все одно настане. Незнання законів не звільняє від відповідальності!

Статистика: хто стає дроп частіше

Дроп частіше стають:

  • Чоловіки;
  • Молоді люди від 18 до 34 років.

Як відрізнити пропозицію стати дропом від інших пропозицій про роботу:

  • В описі роботи зазначено, що необхідно переводити гроші;
  • Не описані конкретні професійні вимоги до претендента роботи, немає переліку його обов'язків, крім переказу грошей;
  • Відсутні вимоги щодо освіти та вже наявного досвіду роботи здобувача;
  • Робота передбачає тільки онлайн-взаємодія з роботодавцем (без особистого спілкування);
  • Пропозиція про роботу надзвичайно вигідна: мало зусиль, - великі заробітки. Деякі оголошення пропонують витратити в день близько 10 хвилин, щоб заробляти на місяць до 10 тисяч гривень.

Зверніть увагу!

Оголошення про вербування дропiв можуть бути замасковані під пропозиції про роботу від реальних компаній. Створюються цілі підроблені сайти, схожі на офіційні веб-ресурси реально існуючих компаній.

Шахраї вигадують "поважні" причини, за якими їм потрібно переводити гроші з одного рахунку на інший. Найпоширеніша причина - ухилення від податків. Дропов вербують від імені якоїсь компанії, якій, нібито, потрібно мінімізувати податкові виплати (і для цього слід переводити частину доходу через рахунки фізичних осіб).

Пропозиція про роботу може надійти і в вигляді листа на електронну пошту. Зверніть увагу на адресата: якщо він пропонує роботу від імені компанії, але при цьому в адресі відправника листа не вказано домен компанії (а вказана веб-служба, наприклад, Gmail, Yahoo, Windows Live Hotmail і ін.), Це може бути ознакою вербування дропiв.

Незалежно від того, яку рекламу придумали шахраї, головна умова роботи залишається незмінним - потрібно переводити гроші!

Запам'ятайте основні ознаки пасток для дропiв:

  • Якщо пропозиція про роботу виглядає занадто привабливою, щоб бути правдою, - значить, це пастка!
  • Якщо вас запевняють, що можна заробити великі гроші, докладаючи мінімум зусиль, - значить, це пастка!
  • Якщо для отримання роботи вам потрібно надати свою банківську карту - значить, це пастка!
  • Якщо вам пропонують роботу від компанії, про яку немає ніякої інформації в Інтернет, - значить, це пастка!
  • Якщо на офіційному сайті компанії, яка, нібито, пропонує вам роботу, немає ні слова про вакансії і про роботу, що включає переказ грошей (і про це навіть не чули в відділі кадрів компанії) - значить, це пастка!
  • Якщо супервигідна пропозиція про роботу надійшла через соціальні мережі або електронну пошту, а відправник вам незнайомий - значить, це пастка!

Фахівці ЕММА також радять з особливою обережністю ставиться до пропозицій про роботу, нібито, від іноземних компаній, так як перевірити інформацію про них набагато складніше. Щоб переконатися, що вас запрошують на дійсно надійну і чесну роботу, проведіть невелике розслідування: дізнайтеся контактні дані компанії-роботодавця (юридична адреса представництва компанії в Україні, номер стаціонарного телефону, офіційний сайт, подробиці реєстрації в Україні). Будь-яка пропозиція від іноземної компанії, яка не зареєстрована і не має представництва в Україні, яке включає в себе переказ грошових коштів, потенційно небезпечно!

Що робити, якщо ви потрапили в пастку:

  • Якщо ви прочитали цю інформацію і зрозуміли, що встигли погодитися працювати дропом, - повідомте до кіберполіції (залиште заяву на сайті Департаменту кіберполіції України в будь-який час доби);
  • Якщо ви усвідомили, що вже деякий час працюєте дропом, - припиніть співпрацю з "роботодавцем" і повідомте про подію в кіберполіцію та банк, рахунок в якому був вами мимоволі використаний для "відмивання" грошей;

Не залишайтеся в злочинній схемі зі страху понести відповідальність або з бажання швидко і легко заробити гроші. Дропiв розкривають набагато частіше ніж тих, хто їх наймає. Дропи затримують першими. Відмова від "співпраці" з злочинцями і допомогу слідству допоможе знизити покарання за роботу дропом.