Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Телефонні шахраї

Телефонні шахраї - непогані "психологи", тому що намагаються зіграти на емоціях своїх потенційних жертв. Поширений підхід - порадувати користувача несподіваною приємною звісткою, щоб випитати необхідні злочинцеві дані, поки клієнт "в ейфорії".

Наприклад, часто шахраї повідомляють (по телефону або в смс) про несподівані виграші, надбавки до пенсії або соціальні виплати. Деякі злочинці спеціально "полюють" на користувачів, які щось продають через популярні дошки оголошень в Інтернет. У таких випадках шахраї телефонують під виглядом покупця.

Як захиститися від телефонних шахраїв

Ніколи, ні за яких обставин не повідомляти секретні реквізити карти! Для того, щоб на вашу карту могли перевести гроші, досить повідомити відправнику тільки номер вашої картки.

Пам'ятати, що тризначний код безпеки або код CVV2 / CVС2 потрібен тільки для проведення оплати послуг чи товарів в Інтернеті. Ніхто сторонній, ким би він не представився, не має права знати цей код. Інакше у нього з'явиться можливість перевести гроші з вашої картки або сплатити нею велику покупку в Інтернет-магазині.

Шахрай може прикинутися: працівником банку; співробітником пенсійного або іншого фонду; правоохоронцем, волонтером; покупцем товару, який ви виставили на продаж.

Не вірте обіцянкам отримати "легкі" гроші, яких ви не очікували (надбавки до зарплати, пенсії, соцвиплати; грошові призи або "компенсації від держави"). Для того, щоб отримати надбавку, приз або компенсацію, досить сказати номер своєї картки. Інші дані карти для здійснення грошового переказу на ваш рахунок - не потрібні.

Якщо вам дзвонять і починають питати дані платіжної картки чи Ваші персональні дані - кладіть трубку!

Що робити, якщо ви встигли повідомити шахраям дані карти:

- Негайно заблокувати карту! Для цього потрібно або зателефонувати в банк (за номером, вказаним на зворотному боці картки або на офіційному сайті банку.

- Залишити звернення в будь-який зручний час доби на сайті Департаменту кіберполіції.