Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Як мимоволі не стати учасником злочинної схем з відмивання коштів

Як не стати "дропом" мимоволі, адже, як свідчить практика, багато осіб допомагають шахраям відмивати і переводити в готівку вкрадені через Інтернет кошти, не усвідомлюючи, що за це передбачена кримінальна відповідальність.

Злочинці вербують необачних громадян, обіцяючи швидкий і легкий заробіток: їм пропонують здійснювати певні транзакції, отримуючи за це відсоток від перерахованих на відкритті банківські рахунки (картки) коштів.

Насправді "дропам" випадає роль у відкритті рахунків, на які надходять кошти, здобуті незаконним шляхом (у тому числі, в результаті "фітингу" та "вішингу" - видів шахрайства у сфері електронних платежів та карткових розрахунків з використанням методів соціальної інженерії), а потім невеликими сумами переводять ці кошти на підконтрольні рахунки злочинцям.

За даними Європейського центру боротьби з кіберзлочинністю більше 90 % шахрайських грошових переказів пов'язані з кіберзлочинністю. Так, бажання заробити, не докладаючи зусиль, може привести не лише до значного штрафу, а й до позбавлення волі.

На жаль, це питання актуальне і для нашої країни.

"Дроп" - остання ланка в злочинному ланцюзі, яка побудована на крадіжці грошей з банківських карт клієнтів. Саме вони безпосередньо беруть участь у "відмиванні" вкрадених грошей, навіть не підозрюючи про це!

Найчастіше, люди "ведуться" на оголошення про роботу з дуже вже привабливими умовами: працювати треба якихось 10-20 хвилин в день, при цьому заробіток може скласти до 10 тисяч гривень на місяць.

"Клюнувши" на оголошення-приманку, людина опиняється втягнутим в злочинну схему, в якій вона грає роль пішака та знаходиться під найбільшою загрозою опинитися за гратами.

Шахраї дурять шукачів роботи, представляючись співробітниками юридичної фірми, яка хоче ухилитися від виплати частини податків і нібито з цієї причини потребує проведення частини зароблених коштів через "сторонні" банківські рахунки.

"Новому співробітнику" всього-то й потрібно, що отримати кошти на карту і перекинути на вказаний номер, або здійснити обготівкування грошей у будь якому банкоматі, або навіть у відділенні фінансової установи.

За це він отримує 3% від суми, що зарахована на картку, але пам'ятайте що кожне зарахування на відкриту вами банківську карту та отримання певного відсотку за надані злодіям послуги є кримінально караними.

Тому будьте обережні!

За участь в схемі по вчиненню кібершахрайства можна загриміти у в'язницю або назавжди зіпсувати свою ділову репутацію.

Не вірте барвистим обіцянкам заробити!