Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Як захиститися від аферистів: поради кіберполіції

У світі збитки від онлайн-шахрайств щороку сягають сотень мільйонів доларів. Аби не зіпсувати собі настрій і вберегтися від неприємностей, радимо дотримуватися низки рекомендацій.

Аферисти постійно пристосовуються до потреб суспільства. Напередодні свят «продають» квіти, екзотичні солодощі, подарункові набори тощо. 

Фейкові інтернет-магазини – як не стати жертвою

Обираючи в інтернеті подарунки, слід пам’ятати, що шахраї намагаються максимально замаскуватися під добросовісних продавців. На своїх ресурсах розміщують яскраві фото товарів, пишуть позитивні фейкові відгуки, спокушають потенційних покупців привабливими цінами та акційними знижками.

Основна мета зловмисників – отримати від замовника повну або часткову передплату. Після цього продавці перестають виходити на зв’язок, а жертва не отримує оплачений товар чи послугу.

Щоб не стати жертвою шахраїв – обирайте післяплату та дотримуйтеся порад безпечного шопінгу!

Як розпізнати афериста 

Також, великою популярністю користуються застосунки для знайомств та відповідні веб-сайти. Але пам’ятайте, що за профілем в інтернеті може ховатися зовсім не та людина, за яку вона себе видає. 

Шахраї, зазвичай, використовують вкрадені чужі фото у своїх профілях. Одним зі способів перевірити це – скористатися сервісом пошуку зображень в Google

Однією з ознак спілкування з аферистом є пропозиції продовжити розмову на іншій платформі, особливо про яку ви раніше не чули. Але навіть якщо вас майже відразу спонукають продовжити спілкування в популярних сервісах типу Instagram, Telegram та інших - будьте обережні. Вони, на відміну від відомих сервісів для знайомств, можуть не мати способів виявлення онлайн-шахрайств.

Загалом, не слід переходити за сумнівними посиланнями, які надіслав новоспечений знайомий, а якщо вже зробили це, то не вводьте дані банківських карток чи іншу персональну інформацію на таких ресурсах. 

Наприклад, одна із шахрайських схем має назву «антикіно»: ваша пара пропонує сходити в кіно і нібито вже обрала сеанс. Вам треба лише оплатити квитки за посиланням. Ввівши дані банківської картки, ви фактично «подаруєте» їх зловмисникам. 

Ще одним «червоним прапорцем» є прохання позичити гроші, які зазвичай надходять від шахрая через певний час після знайомства. Зловмисники вигадують різні причини, для чого їм потрібні кошти саме від вас. І обіцяють повернути борг ледь не наступного дня чи при першій зустрічі. Не ведіться на цю брехню.

Насторожити також повинні постійні відмовки від зустрічі. Скасування побачення як таке не передбачає, що перед вами злодій, але якщо особа постійно відмовляється зустрітися, це має змусити замислитися.

Чого не можна робити під час онлайн знайомств - ключові правила

•    не переходьте за сумнівними посиланнями, які вам надсилають, адже за ними може ховатися фішинговий ресурс;
•    не повідомляйте незнайомій людині персональну інформацію про себе, таку як домашня адреса, дані банківських карт тощо;
•    не переказуйте гроші «в борг» незнайомій людині, які б аргументи вона не наводила;
•    не надсилайте незнайомим людям відверті «фото на день закоханих», якщо вас про це просять (якщо не просять - теж не треба), адже їх потім можна використати для шантажу.

Окрім віртуальної безпеки, також радимо потурбуватися і про фізичну

•    призначайте перші зустрічі в публічних місцях (де є інші люди, до яких можна буде звернутися за допомогою);
•    не залишайте свої напої без нагляду (у них можуть щось підсипати); 
•    використовуйте засоби захисту.

Якщо ви помітили ознаки шахрайства з боку користувача сайту або застосунку, надішліть на нього скаргу, аби команда модераторів ресурсу перевірила його профіль. А якщо ви вже стали жертвою шахраїв в інтернеті -  зверніться до кіберполіції.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України