Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Проект “No more Ransom”

Зловмисники розсилали шкідливе програмне забезпечення (ШПЗ) українським державним та приватним підприємствам. Після запуску такого ШПЗ, на компьютерах користувачів зашифровувався певний порядок файлів, і далі з'являлось повідомлення про можливість їх розшифровки за певну суму грошових коштів.

Задля боротьби з цією загрозою, у липні 2016 року, Національна поліція Нідерландів, Европол та Intel Security, створили проект під назвою "No more Ransom". З моменту запуску, до проекту приєднались десятки партнерів з усього світу.

Через дев'ять місяців після запуску, постійно зростає кількість співробітників правоохоронних органів і приватних партнерів, котрі приєднались до ініціативи, яка дозволить жертвам шифрування файлів, отримати їх назад, без переказу грошових коштів злочинцям.

Платформа: www.nomoreransom.org тепер доступна на 14 мовах, та містить 40 безкоштовних програмних продуктів для розшифровки файлів. Згідно останнього звіту у грудні 2017 року, більше 100 тисяч жертв із усього світу, змогли розшифрувати свої файли за допомогою безкоштовних продуктів, які доступні на зазначеній онлайн-платформі.

Попередньо, проект був доступний англійською, голандською, французькою, італьянською, португальською та російською мовами. Наразі, сторінка також переведена на фінську, німецьку, іврит, японську, корейську, словенську, іспанську та українську мови.

В даний момент, доступні 15 програмних продуктів для розшифровки файлів постраждалих:

• AVAST: Alcatraz Decryptor, Bart Decryptor, Crypt888 Decryptor, HiddenTear Decryptor, Noobcrypt Decryptor and Cryptomix Decryptor;

• Bitdefender: Bart Decryptor;

• CERT Polska: Cryptomix/Cryptoshield decryptor;

• Check Point: Merry X-Mas Decryptor and BarRax Decryptor;

• Eleven Paths - Telefonica Cyber Security Unit: Popcorn Decryptor;

• Emsisoft: Crypton Decryptor and Damage Decryptor;

• Updates on Rakhni and Rannoh Decryptors.

Департамент кіберполіції, в свою чергу також приєднується до зазначеного міжнародного проекту, з орієнтацією на більш ефективне інформування українських громадян, а також на знешкодження наслідків роботи зазначеного шкідливого програмного забезпечення (ransomware).