Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Через фіктивну ІТ-компанію ошукали інвесторів на понад п’ять млн грн: на Одещині поліцейські затримали злочинну групу

Правопорушникам повідомили про підозру у шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах. Їм загрожує до 12-ти років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Викрили та задокументували зловмисників співробітники управління протидії кіберзлочинам в Одеській області Департаменту кіберполіції НПУ спільно з працівниками слідчого управління поліції Одещини.

Поліцейські встановили, що у 2021 році аферисти відкрили ІТ-компанію з розробки програмного забезпечення і вебсайт, на якому поширювали завідомо недостовірну інформацію про здійснення підприємницької діяльності. На сайті, а також у соцмережах та месенджерах «айтівці» заманювали громадян до інвестування грошей у розвиток своєї фірми, обіцяючи високі відсотки від суми вкладу.

Для більшого введення в оману людей, яких «ловили на гачок», зловмисники попервах виплачували їм невеликі дивіденди за рахунок частини незаконно отриманих вкладів. Також обіцяли додаткові виплати як винагороду за залучення нових інвесторів.

Суми вкладників коливалися від восьми тисяч до одного мільйона гривень. За пів року аферисти заволоділи коштами довірливих громадян на загальну суму понад п’ять мільйонів гривень, видалили інформацію про компанію та перестали виходити на зв’язок з потерпілими.

Поліцейські затримали зловмисників. План заволодіння чужими грошима шляхом обману громадян належав 48-річному жителю Одеси. Для реалізації злочинного умислу він залучив 41-річного знайомого житомирянина з фахом у сфері розробки програмного забезпечення. 

«За сукупністю вчиненого фігурантам повідомили про підозру за ч.ч. 3 та 4 ст. 190 Кримінального кодексу України  у заволодінні чужим майном шляхом обману, тобто шахрайстві, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, в особливо великих розмірах, повторно. Зловмисникам загрожує позбавлення волі на строк до 12-ти років з конфіскацією майна, в редакції ККУ до внесення змін Законом України від 13 липня 2023 року № 3233-IX. Суд обрав підозрюваним запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави розміром 3,5 мільйони гривень кожному. Слідство триває», - зазначила начальник відділу розслідування злочинів загальнокримінальної спрямованості слідчого управління ГУНП в Одеській області, підполковник поліції Віоріка Фінікова.

Відділ комунікації

поліції Одеської області