Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

«Допомога» з СІЗО: кіберполіція припинила діяльність шахрайського угруповання

Зловмисники під приводом надання допомоги переселенцям від благодійних фондів та держави отримували дані банківських карток громадян та привласнювали їх заощадження. Встановлена сума збитків перевищує 100 тисяч гривень.

Членів угруповання викрили співробітники Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими Краматорського райуправління ГУНП в Донецькій області, співробітниками Департаменту з питань виконання кримінальних покарань та працівниками Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань під процесуальним керівництвом Краматорської окружної прокуратури в Донецькій області.

Правоохоронці встановили організатора шахрайської схеми, який наразі утримується в одній із установ виконання покарань. Чоловік залучив до протиправної діяльності кількох посібників з «волі».

Лідер злочинної групи поширював в інтернеті фейковий контент щодо надання фінансової допомоги переселенцям від різних благодійних фондів та держави. Для участі у вигаданій благодійній програмі жертва мала перейти за фішинговим посиланням і ввести дані банківської картки на підконтрольному зловмисникам ресурсі.

Після цього аферист купував різноманітні товари онлайн, які «оплачували» власники скомпрометованих банківських карток. Посібники за вказівкою організатора передавали отримані товари до установи виконання покарань.

За іншим сценарієм зловмисники оформили повернення вже замовлених товарів та заволодівали коштами потерпілих. Гроші розподіляли між собою та витрачали на власні потреби.

Наразі встановлено 8 потерпілих, яких встигли ошукати правопорушники. Загальна сума збитків перевищує 100 тисяч гривень.

На Львівщині правоохоронці провели 8 обшуків у приміщенні пенітенціарної установи та в оселях фігурантів. Вилучено мобільні телефони, накопичувачі даних, банківські та сім-картки, документи, зокрема десятки фіскальних чеків. Слідчі дії проводилися за силової підтримки поліцейських тактичної підтримки підрозділів ТОР управлінь патрульної поліції в місті Києві та Львові.

Слідчими Краматорського райуправління ГУНП в Донецькій області розпочато кримінальне провадження за ч.ч. 3, 4 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України. Фігурантам загрожує до 8 років позбавлення волі.

Тривають слідчі дії з метою встановлення повного кола потерпілих та суми завданих збитків, а також інших спільників фігурантів.

Викриттю зловмисників сприяли співробітники служби безпеки АТ КБ "ПриватБанк".

Департамент кіберполіції

Національної поліції України