Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

«Друг просить у борг»: Кіберполіція Дніпропетровщини викрила групу зловмисників у шахрайстві

Для реалізації злочинної схеми фігуранти створювали фейкові сторінки користувачів месенджеру та просили у їхніх друзів позичити гроші. У такий спосіб зловмисникам вдалося привласнили понад 300 тисяч гривень. Організаторам угруповання правоохоронці оголосили підозру. 

Кримінальне правопорушення викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам Дніпропетровщини спільно з працівниками слідчого управління поліції Дніпропетровської області. 

Шестеро громадян, мешканці Кам’янського та Верхівцевого, у месенджері шукали відкриті групові чати та створювали фейкові сторінки учасників. Далі з акаунтів-клонів писали іншим учасникам чатів із проханням позичити гроші або долучитися нібито до благодійних зборів для військових. 
У такий спосіб зловмисники ошукали близько 70 осіб. Загальна сума збитків становить понад 300 тисяч гривень. 

За місцями проживання фігурантів і в їхніх автомобілях провели обшуки за участю спецпризначенців поліції Дніпропетровщини. У результаті вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, які використовувалися у протиправній діяльності. 

Організатору та співорганізатору протиправної діяльності оголошено про підозру за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Після проведення оглядів і експертиз вилученої техніки буде вирішуватися питання щодо оголошення підозр іншим учасникам групи.
Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Слобожанської окружної прокуратури Дніпропетровської області.

Аби не постраждати від аналогічних схем, кіберполіція рекомендує громадянам налаштувати у месенджерах параметри приватності. 


Департамент кіберполіції Національної поліції України