Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіцейські Києва викрили співмешканців у шахрайстві з використанням фішингу

Зловмисники отримували доступ до банківських карт громадян і використовували гроші потерпілих для розрахунків у інтернет-магазинах. Організатору схеми оголосили підозру. 

 

Кримінальне правопорушення викрили співробітники Управління протидії кіберзлочинам Києва спільно зі слідчим відділом Дарницького управління поліції.

21-річний уродженець Миколаївщини спільно зі своєю співмешканкою використовували фішингові посилання та Telegram-боти для отримання банківських даних громадян. Фішинг маскували під надання соціальної допомоги від держави. Також правопорушники купували в Даркнеті скомпрометовані дані банківських карт громадян.

Використовуючи ці відомості, вони розраховувалися в інтернет-магазинах грошима з рахунків потерпілих. Більшість товарів купували для власного користування, а частину з них – перепродавали на платформах оголошень.

За попередніми підрахунками, у такий спосіб зловмисники привласнили близько 600 тисяч гривень. Працівники поліції наразі встановлюють потерпілих.

За місцем мешкання фігурантів правоохоронці провели обшуки. Вилучено мобільні телефони, ноутбуки, техніку, товарні чеки та банківські картки. До проведення слідчих дій також залучили працівників полку поліції особливого призначення.

Чоловікові оголошено підозру за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Слідчі дії тривають.

Процесуальне керівництво здійснює Дарницька окружна прокуратура.

Кіберполіція закликає громадян не повідомляти банківські дані стороннім і не вводити такі відомості на підозрілих ресурсах. Користуйтеся лише офіційними застосунками онлайн-банкінгу, завжди переглядайте історію транзакцій і встановіть ліміти для оплати в інтернеті.

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України