Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіцейські припинили діяльність шахрайських саll-центрів у трьох областях України

Зловмисники створили та забезпечували роботу шахрайських саll-центрів у Львові, Одесі, Дніпрі та Кривому Розі. Працівники офісів дізнавалися конфіденційну інформацію українців або залучали до псевдоінвестиційних проєктів громадян та іноземців. Правоохоронці провели 17 обшуків.

Поліцейські встановили, що загалом у відповідних call-центрах працювало понад 800 осіб. Заздалегідь розроблювалися сценарії спілкування з «клієнтами», операторів навчали застосовувати маніпулятивні техніки, спрямовані на виклик довіри. Зловмисники обладнали офіси електронно-обчислювальною технікою та Sip-телефонією.

Аферисти телефонували громадянам під виглядом працівників служби безпеки банків і мобільних операторів. Правопорушники дізнавалися реквізити карток і коди із SMS-повідомлень для подальшого привласнення грошей. Також, громадянам пропонували інвестувати кошти в криптовалюту. Або ж зацікавлювали потерпілих надвисокими прибутками від інвестицій у різних сферах економіки. Встановлюється сума завданих збитків.

За місцями розташування call-центрів правоохоронці провели 17 обшуків. Вилучено майже 900 одиниць компʼютерної техніки,  а також мобільні телефони, жорсткі диски, SIM-картки та документацію.

Проводяться слідчі дії для встановлення організаторів шахрайських схем.

Відкрито чотири кримінальні провадження за ч. 2, 3, 4 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України