Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіцейські спільно з іноземними колегами знешкодили мережу VPN-сервісу, який використовували кіберзлочинці для атак вірусами-шифрувальниками

Під час міжнародної операції правоохоронці отримали доступ до 15 серверів у 10 країнах, на яких розміщувався VPN-сервіс. Наразі інфраструктуру мережі, котра використовувалася у кіберзлочинах, заблоковано.

Проводили поліцейську спецоперацію працівники Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції, Офісом Генерального прокурора, колегами-правоохоронцями Німеччини, Нідерландів, Канади, Чеської Республіки, Франції, Угорщини, Латвії, Великобританії та США, під керівництвом Європолу та Євроюсту.

Правоохоронці зацікавилися провайдером після того, як численні розслідування підтвердили використання злочинцями вказаного VPN-сервісу для контролю бот-мереж і розповсюдження шкідливих програм.

VPN-сервіс пропонував послуги на основі технології OpenVPN і 2048-бітного шифрування для маскування ip-адрес та забезпечення анонімності в Інтернеті. Сервіс користувався популярністю серед кіберзлочинців. Зокрема на території Німеччини встановлено понад 150 фактів зараження вірусом типу ransomware, який розповсюджувався з використанням вказаного VPN-сервісу. Потерпілі сплатили хакерам близько 60 мільйонів євро викупу.

За результатами операції інфраструктуру мережі, котра розміщувалася на 15 серверах у 10 країнах, зокрема і в Україні, заблоковано.

Наразі правоохоронці встановлюють причетних до атак вірусами-шифрувальниками з використанням заблокованого VPN-сервісу.

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України