Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція Чернівців викрила злочинну групу у незаконному переправленні чоловіків через кордон

Кіберполіцейські Чернівців викрили зловмисників, які розробили протиправну «схему» для перетину державного кордону чоловіками призовного віку. Правоохоронці оголосили фігурантам про підозру. 

Правопорушників викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам в Чернівецькій області спільно зі слідчими відділення номер 3 (смт. Глибока) районного управління поліції обласного центру та працівниками 31 прикордонного загону під процесуальним керівництвом Глибоцького відділу Чернівецької окружної прокуратури.

Організував протиправну діяльність 30-річний мешканець Чернівецької області, який залучив до неї ще двох спільників. Зловмисники розробили «схему» із незаконного перетину державного кордону України чоловіками призовного віку.

Фігуранти поширювали оголошення про надання допомоги у перетині кордону в популярних соціальних мережах та месенджерах. Правопорушники склали детальний маршрут руху до лінії кордону та його перетину. Такий маршрут позначали маркерами на онлайн-картах. Надалі надсилали «клієнтам» геодані із визначеними місцями початку та напрямом руху.

Основною умовою була передплата у розмірі близько 2 тисяч євро з однієї особи. Залишок коштів чоловіки мали передати стороннім особам вже за кордоном.

Встановлено, що за цією ж схемою організатори безуспішно намагались переправити до Румунії трьох чоловіків призовного віку – ухилянтів виявили прикордонники поблизу державного кордону в адміністративних межах села Багринівка Чернівецького району.

Кіберполіцейські провели обшуки за місцями мешкання зловмисників. Вилучено докази злочинної діяльності правопорушників, зокрема мобільні телефони та «чорнові» записи.

Слідчі повідомили учасникам злочинної групи про підозру за ч. 3 ст. 332 (Незаконне переправлення осіб через державний кордон України) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до дев’яти років позбавлення волі.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України