Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція ідентифікувала понад 14500 військовослужбовців рф, які брали участь у бойових діях на території України – Юрій Виходець

Сьогодні, 6 жовтня, відбувся спільний брифінг сил безпеки та оборони України. Начальник Департаменту кіберполіції розповів про основні напрямки і результати роботи підрозділу з початку введення воєнного стану.

За його словами, у перші дні повномасштабного військового вторгнення були розгорнуті автономні центри для комунікації з іншими силами забезпечення безпеки та оборони:

«Наші працівники змінили вектор роботи на протидію кібератакам на державні органи та приватний сектор, виявлення та реагування на антиукраїнську пропаганду в інтернеті, ідентифікацію колаборантів, розробку систем та механізмів для збору інформації з відкритих джерел про військовослужбовців рф», – повідомив він.

Юрій Виходець розповів, що наразі працівники кіберполіції вже ідентифікували понад 14500 військовослужбовців рф, які брали участь у бойових діях на території України. Також зафіксовано участь 170 членів незаконних збройних формувань у бойових діях та фінансуванні війни.

Спільно з іншими суб’єктами кібербезпеки попереджено майже 400 кібератак на українські інформаційні ресурси, а також проведено заходи щодо ліквідації їх наслідків.

Загалом із початку воєнного стану працівники підрозділу провели понад 1400 обшуків. За цей час правоохоронці виявили близько 800 фактів онлайн-шахрайства, викрили 23 педофіли, які безпосередньо створювали та розповсюджували протиправний контент за участю дітей. Від їх дій постраждало 48 дітей.

Окремий напрямок роботи –  боротьба з організованою злочинністю. Наразі скеровано до суду 21 кримінальне провадження, супровід яких здійснювала кіберполіція, відносно організованих груп та злочинних організацій. До складу зазначених груп входило 75 учасників, котрі  вчинили більше 240 кримінальних правопорушень.

Начальник кіберполіції розповів про важливість співпраці правоохоронців із іноземними партнерами:

«На міжнародній арені ми налагодили якісні контакти. Іноземні кіберцентри, Європол, Інтерпол, дипломатичні установи реагували на запити та допомагали у блокуванні роботи міжнародних компаній на території росії. Завдяки нашим запитам більше 450 компаній припинили роботу  на території росії, частково чи повністю обмежили надання послуг громадянам країни-окупанта».

Також наприкінці виступу він повідомив, що в рамках міжнародної кооперації з представниками правоохоронних органів країн-партнерів та біржами криптовалют проведено комплекс заходів щодо виявлення та припинення руху криптоактивів, які використовуються для підтримки пропагандистської діяльності, фінансування пов’язаних із російською федерацією суб’єктів, що включені до санкційних списків. Результатом такої співпраці є блокування близько 170 криптогаманців.

Департамент кіберполіції Національної поліції України