Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція Києва викрила схему псевдоінвестування, організатори якої привласнили понад 2 млн грн

Зловмисники в інтернеті пропонували іноземним громадянам отримати надприбутки від інвестування у різні проєкти. Фігуранти не лише не виплачували вкладникам обіцяне, а й привласнювали суми внесків. За скоєне їм може загрожувати до восьми років за ґратами. 

Організовану групу зловмисників у складі трьох харків’ян викрили співробітники Управління протидії кіберзлочинам Києва спільно зі слідчими поліції Харківської області. 

Фігуранти створили сайт та канали у «Telegram», де пропонували вкладникам дохід від інвестування у банківські метали, іноземну валюту, цінні папери, криптовалюту тощо. Інвесторам обіцяли надприбутки, 400-500% у залежності від суми внеску. За допомогою програмного інтерфейсу на сайті імітували угоди з купівлі-продажу активів та фіктивне зростання прибутків.

Для підтримки протиправної діяльності учасники групи створили call-центр і залучили до роботи операторів. Також для просування власних ресурсів і пошуку потенційних потерпілих зловмисники використовували платну рекламу у соціальних мережах. 

Встановлено, що схема була орієнтована переважно на іноземних громадян, зокрема на жителів Грузії, Казахстану, Таджикистану. Інвестори не лише не отримували обіцяних прибутків, а й не могли повернути суми внесків. 

За оперативними даними, загальна сума збитків становить понад 2 мільйони гривень. Правоохоронці встановлюють потерпілих. 

За силової підтримки Полку поліції особливого призначення поліції Харківщини поліцейські провели обшуки в оселях і автівках зловмисників, а також у приміщенні call-центру. Вилучено мобільні телефони та ноутбуки, що використовувалися у протиправній діяльності. 

Фігурантам оголошено про підозру за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі. 

До проведення слідчих дій також були залучені співробітники Харківського управління СБУ. Процесуальне керівництво здійснюють прокурори Харківської обласної прокуратури. 

кіберполіція києва викрила схему псевдоінвестування, організатори якої привласнили понад 2 млн грн

 

Департамент кіберполіції Національної поліції України