Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція попереджає про активізацію хакерів в період карантину

Глобальна пандемія COVID-19 несе за собою не лише шкоду здоров’ю, а також значний ризик для кібербезпеки. Хакери швидко скористались ситуацією та активізували свої атаки з використанням шкідливого програмного забезпечення.

Кіберзлочинці у більшості країн світу, використовуючи панічні настрої серед громадян у період пандемії, здійснюють фішинг-атаки з використанням шкідливого програмного забезпечення. Їх метою є отримання персональних даних користувачів мережі, а саме логінів та паролів доступу до різних інтернет-ресурсів: електронних поштових скриньок, облікових записів соціальних мереж, електронних гаманців тощо для подальшого привласнення грошей.

Хакери замаскували свої атаки під інформування громадян про розвиток пандемії. Найчастіше, аби ввести в оману, вони використовують у своїх фішинг-розсилках посиланням на слово “Corona”, а також розповсюджують шкідливе програмне забезпечення шляхом копіювання інформаційних панелей організацій, що надають актуальну інформацію про COVID-19.

У зв’язку з цим, кіберполіція радить:

-  використовувати виключно ліцензійне програмне забезпечення;

-  постійно оновлювати операційну систему;

-  використовувати ліцензійні антивірусні програми з актуальними базами та постійно оновлювати їх;

-  не завантажувати підозрілі файли із листів електронної пошти, якщо Ви не чекаєте цей лист;

-  не переходити за сумнівними посиланнями;

-  завантажувати файли лише з перевірених ресурсів.

Користуйтесь інформацією лише з офіційних джерел: МВС, КМУ, МОЗ.

Нагадаємо: кіберполіція відкрила телефонну лінію для інформаційної підтримки громадян.

Департамент кіберполіції Національної поліції України