Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція поспілкувалася зі школярами про безпеку в мережі

Основними темами для обговорення стали особиста безпека у мережі, а також безпечне використання соціальних мереж, зокрема, і превенція секстингу та грумінгу. Про найактуальніші загрози у мережі говорили з учнями столичної школи № 329 представники кіберполіції, ювенальної превенції та Координатора проектів ОБСЄ в Україні.
З часом все гостріше постає питання навчання дітей кібербезпеці саме у школах, з достатньо раннього віку. На етапі шкільного навчання формується їх світогляд та поведінка, тому необхідно роз’яснювати дітям межу між дозволеними пустощами та діями, які можуть призвести до кримінальної відповідальності.

Спеціалісти спілкуючись зі школярами розповіли про основні загрози, які можуть траплятися у мережі. Особливу увагу приділили культурі спілкування з незнайомими користувачами. 

​​​​

Поліцейські надали практичні рекомендації як вберегти свою персональну інформацію та не стати жертвою злочину. Крім того, надали контакти, куди вже зараз діти можуть звернутися за допомогою у будь-якій життєвій ситуації.

Урок з безпеки у мережі проведено для учнів столичної школи у рамках кампанії з обізнаності про кібербезпеку, запровадженої Департаментом кіберполіції спільно з Координатором проектів ОБСЄ в Україні. 

Довідка

Кібербулінг – використання телефону, комп’ютера та інших ґаджетів для цькування, залякування, вимагання, яке розгортається у віртуальному світі, зокрема, в соціальних мережах.
Секстинг – пересилання особистих фотографій, повідомлень інтимного змісту за допомогою сучасних засобів зв'язку: смартфонів, електронної пошти, соціальних мереж.
Грумінг - встановлення дружніх відносин з дитиною з метою особистої зустрічі, вступу з ним у сексуальні відносини, шантажу та експлуатації. Такі знайомства найчастіше відбуваються в чаті, на форумі або в соціальній мережі. Спілкуючись особисто («в приваті»), зловмисник, найчастіше представляючись однолітком, входить в довіру до дитини, а потім намагається дізнатися особисту інформацію (адреса, телефон тощо) і домовитися про зустріч.