Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція Прикарпаття викрила групу шахраїв, що діяли за схемою «Друг просить у борг»

Троє мешканців області зламували облікові записи користувачів однієї із соцмереж. Отримавши повний доступ до профілів, зловмисники розсилали повідомлення про позику грошей від імені власників. Фігурантам оголошено про підозру.

Зловмисників викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області спільно із слідчими слідчого управління області під процесуальним керівництвом Івано-Франківської обласної прокуратури.

Організували схему троє мешканців Прикарпаття віком від 23 до 28 років. Шляхом підбору паролів фігуранти зламували електронні поштові скриньки громадян, до яких були «прив’язані» акаунти соціальних мереж. У такий спосіб вони отримували доступ до сторінок та від імені власників надсилали повідомлення друзям останніх із проханням позичити гроші.

Для переказу коштів зловмисники вказували номера підконтрольних банківських рахунків. Отримані злочинним шляхом кошти правопорушники витрачали на власні потреби.

Наразі встановлено два десятки потерпілих, яких встигли ошукали шахраї. Загальна сума збитків становить близько 150 тисяч гривень.

В оселях фігурантів поліцейські провели обшуки. Вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські та сім-карти, «чорнові» записи, кошти на загальну суму понад мільйон гривень та інші докази протиправної діяльності. За клопотанням правоохоронців на вилучене майно було накладено арешт.

Зловмисникам оголошено про підозру за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство), ч. 1, 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України. Фігурантам загрожує до п’яти років позбавлення волі.

Тривають слідчі дії з метою встановлення всіх потерпілих від злочинних дій та загальної суми завданих збитків.

Кіберполіція радить налаштувати двофакторну аутентифікацію, де це можливо, а також використовувати надійні, складні паролі, унікальні для кожного ресурсу.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України