Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція Прикарпаття викрила місцевого жителя в Інтернет-шахрайстві під виглядом працевлаштування

У соцмережі чоловік пропонував платні послуги з працевлаштування за кордоном. Однак, отримавши гроші від клієнтів,  зникав. 

Правопорушення викрили працівники відділу протидії кіберзлочинам в Івано-Франківській області спільно зі слідчими районного управління поліції. 

Встановлено, що 30-річний місцевий житель у соцмережі розміщував рекламу щодо працевлаштування на різні фабрики у країнах Європейського союзу. При цьому фігурант видавав себе за представника офіційної компанії з працевлаштування.

За відкриття робочих віз правопорушник вимагав до 5 тисяч гривень, в залежності від терміну дії візи. Однак, отримавши гроші – чоловік не виконував взятих на себе обов’язків та припиняв зв'язок із клієнтами. 

Наразі правоохоронці встановлюють потерпілих та суму завданих їм збитків. 

Фігуранту повідомлено про  підозру у вчиненні злочинів, передбачених  ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Підозрюваному загрожує до восьми років позбавлення волі. Триває досудове розслідування. 

Процесуальне керівництво здійснює Окружна прокуратура Івано-Франківська. 

Аби убезпечитися від подібних випадків шахрайства, кіберполіція радить громадянам шукати роботу через надійні компанії та організації, надавати перевагу вакансіям з офіційним працевлаштуванням. Також у жодному разі не повідомляйте стороннім особам свої персональні дані та не передавайте фото документів.


Департамент кіберполіції Національної поліції України