Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція припинила діяльність шахрайського call-центру зі щотижневим обігом у 3 мільйони гривень

Шахрайські офіси розміщувалися у місті Запоріжжя та діяли на території Запорізької та Дніпропетровської областей. Щодня їх співробітники мали більше сотні контактів к клієнтами. Використовуючи заходи психологічного впливу вони виманювали гроші громадян. 

Працівники кіберполіції в Запорізькій області спільно зі слідчими Запорізької поліції, за процесуального керівництва Запорізької місцевої прокуратури № 2, припинили діяльність злочинної групи.

Кіберполіція встановила, що організували таку діяльність троє місцевих мешканців віком від 20 до 24 років. Вони скуповували у DarkNet клієнтські бази даних. В дальшому ці бази використовували для власних злочинних дій.

Злочинна група мала три офісні приміщення, які розташовувалися у Запоріжжі. Усі вони маскувалися як офіси з продажу вікон та балконів. Штат співробітників складав близько 100 осіб, серед яких і неповнолітні. Усі вони щомісячно отримували за свою роботу близько 15 тисяч гривень.

Представляючись співробітниками служби безпеки банку, працівники шахрайського офісу виманювали у громадян інформацію щодо даних cvv-коду, номеру картки, пін-код тощо. Для цього вони використовували також психологічні методи впливу та діяли по заздалегідь прописаній інструкції. Крім того, щомісячно усі співробітники call-центру проходили відповідні тренінги та мали інструкції  для спілкування з клієнтами чотирма різними мовами. 

Щоденно кожен із співробітників здійснював близько сотні таких дзвінків. Отриману інформацію вони використовували для викрадення грошей з банківських карток потерпілих. 

Правоохоронці провели обшук за місцем розташування офісних приміщень шахраїв. За його результатами було вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, клієнтські бази та чорнові записи. 

Справу кваліфіковано за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) КК України. Всю вилучену техніку направлено на експертизу. Після отримання результатів усіх експертиз буде вирішено питання щодо оголошення підозри учасникам злочинної групи. Їм загрожує до 8 років ув’язнення.

Департамент кіберполіції України