Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція припинила діяльність шахрайських саll-центрів у трьох областях України

Організатори створили та забезпечували роботу шахрайських саll-центрів у Миколаєві, Одесі, Дніпрі та Кривому Розі. Працівники офісів дізнавалися конфіденційну інформацію громадян або залучали до псевдоінвестиційних проєктів. Правоохоронці провели 8 обшуків. 

Загалом у зазначених call-центрах працювало понад 400 осіб. Оператори, використовуючи методи соціальної інженерії, зокрема, заздалегідь розроблені сценарії спілкування з громадянами та маніпулятивні техніки, спрямовані на виклик довіри, пропонували громадянам інвестувати кошти в псевдоброкерські проєкти або телефонували під виглядом працівників служби безпеки банків і мобільних операторів. Правопорушники дізнавалися реквізити карток і коди із SMS-повідомлень для подальшого привласнення грошей.

Встановлюється сума збитків, завданих потерплим. За місцями розташування call-центрів правоохоронці провели обшуки. Вилучено майже 350 одиниць компʼютерної техніки, а також мобільні телефони, жорсткі диски, SIM-картки та документацію.

Наразі викрито одного організатора, котрий облаштував call-центр у Миколаєві. Встановлюються інші організатори аналогічних схем.

Відкрито чотири кримінальні провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Санкція статі передбачає до восьми років позбавлення волі.

Департамент кіберполіції

Національної поліції України