Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція припинила діяльність злочинної групи, яка організувала нелегальний канал міжнародного телефонного зв’язку

Група осіб за допомогою спеціального телекомунікаційного обладнання видавала міжнародні розмови за місцеві. Сума збитків встановлюється, за попередньою інформацією вона може сягати сотні тисяч гривень. За місцем проживання учасників злочинної групи поліцейські провели одночасно вісім санкціонованих обшуків у трьох регіонах України.

Протиправну діяльність викрили працівники відділу протидії кіберзлочинам в Чернівецькій області, спільно з детективами слідчого управління поліції Чернівецької області, за процесуального керівництва прокуратури Чернівецької області, а також за участі працівників відділів протидії кіберзлочинів міста Києва та в Сумській та Рівненській областях.

За фактом незаконного втручання в роботу електромереж операторів стільникового зв’язку поліцейські розпочали кримінальне провадження за ч.2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) КК України.

Працівники кіберполіції викрили у злочинній діяльності мешканців міста Києва, Чернівецької, Сумської та Рівненської областей.

Поліцейські під час проведення досудового розслідування встановили: зловмисники за допомогою спеціального обладнання приймали вхідний міжнародний телефонний трафік та перенаправляли його у внутрішню телекомунікаційну мережу мобільних операторів України. Для досягнення злочинної мети вони використовували всесвітню мережі Інтернет, спеціалізоване телекомунікаційне обладнання та сім-карти національних мобільних операторів. Останні надавали послуги міжнародної SIP-телефонії, порушуючи встановлений порядок маршрутизації міжнародного трафіку.

Поліцейські провели вісім санкціонованих обшуків у містах Чернівці, Рівне, Суми та Київ. За результатами проведених слідчих дій вилучено більш як півтори тисячі SIM-карт телекомунікаційних операторів України, комп’ютерну техніку, більше десятка  мобільних телефонів, флеш накопичувачі.

Техніку направлено на проведення усіх необхідних експертиз. Після отримання результатів цих експертиз буде вирішено питання щодо оголошення підозри учасникам злочинної групи. Їм загрожує до шести років позбавлення волі.