Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція припинила злочинну діяльність групи шахраїв, які викрадали гроші з банківських карток громадян

Використовуючи методи соціальної інженерії, зловмисники випитували у людей інформацію про банківські картки і привласнювали гроші з їхніх рахунків. Сума збитків сягає понад мільйон гривень.

Шахрайську схему викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам в Харківській області спільно зі слідчим управлінням Харківської поліції.

Організували діяльність злочинної групи 23-річні співмешканці. До протиправної діяльності вони залучили своїх знайомих однолітків, для яких розробили детальні інструкції. Так, наприклад, один зі співучасників телефонував користувачам торгівельного Інтернет-майданчика, котрі розміщували оголошення про продаж товарів. Під час розмови фігурант імітував бажання здійснити покупку та запитував у продавця реквізити для оплати. Також зловмисник зазначав, що гроші за товар надійдуть до продавця у певний час.

Далі у зазначений час потерпілому телефонував інший учасник злочинної групи, під виглядом працівника служби безпеки банку і повідомляв, що для зарахування грошей необхідно активувати кредитну картку. Зловмисники диктували потерпілим реквізити підконтрольних рахунків, видаючи їх за коди активації кредитки. У такий спосіб вони переводили гроші потерпілих на власні рахунки. Загальна сума збитків, завданих потерпілим, сягає понад мільйон гривень.

В оселях фігурантів та в їхніх автівках працівники поліції провели обшуки. Вилучено комп’ютерну техніку та мобільні телефони. Обшуки проводилися із залученням працівників полку поліції особливого призначення поліції Харківщини.

Наразі п'ятьом фігурантам оголошено про підозру за ст. 255 (Створення, керівництво злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. Підозрюваним загрожує до дванадцяти років позбавлення волі з конфіскацією майна. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Слідчі дії тривають. Процесуальне керівництво здійснює Харківська обласна прокуратура.

Департамент кіберполіції Національної поліції України