Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція розпочала спецоперацію «Пірати» для протидії порушенням у сфері авторського права

Сьогодні, 8 квітня, операція «Пірати» стартувала по всій країні та триватиме до кінця місяця. Її основною задачею є посилення уваги до протидії злочинам, що вчиняються у сфері порушень авторських прав правовласників. Вже у 2019 році кіберполіція припинила діяльність 100 піратських онлайн кінотеатрів. Адміністраторів цих ресурсів було викрито на території Львівської та Закарпатської областей, а також в м. Києві. Про це повідомив начальник Департаменту кіберполіції Сергій Демедюк.

За його словами, захист інтелектуальної власності та протидія поширенню в мережі протиправного контенту є однією із ланок роботи підрозділу. Тож, кіберполіція, як державний правоохоронний орган, має націлити свої зусилля на захист прав правовласників та звертати увагу громадян на використанні виключно легальних каналів отримання інформації та контенту.

«Ми повинні навчитися поважати інтелектуальну працю, адже на перший погляд, перегляд відеострічки на піратському ресурсі не несе ніякої загрози для безпеки суспільства, але водночас, такі дії провокують зловмисників в обхід законодавства порушувати права інших громадян, чиєю власністю і являються ці стрічки. Тому культура оплати авторського відео та аудіо контенту онлайн має розвиватися в Україні», - зазначив очільник української кіберполіції.

Він також додав, що пірати не зацікавлені у наданні громадянам безкоштовного доступу до перегляду відеотворів. Основною їх метою є отримання грошей за розміщення рекламних оголошень на піратських ресурсах. І такий заробіток може стартувати від 500 доларів на місяць з одного сайту. При цьому, немає гарантії того, що цей ресурс не несе у собі шкідливого програмного забезпечення.

Для ефективної протидії піратству в Україні Національна поліція налагоджує державно-приватне партнерство. Так, на сьогоднішній день вже підписано ряд меморандумів про співпрацю зі лідерами медіа-індустрії та громадськістю: «Старлайт Медіа», «Медіа Групою Україна», «Телерадіокомпанією «Студія 1+1», «Discovery Networks», Асоціацією музичної індустрії України та «Українською антипіратською асоціацією», яка представляє в Україні інтереси найбільших світових медіа-корпорацій.

Тож, кіберполіція закликає правовласників звертатися до підрозділу із повідомленнями щодо порушення їх авторських прав. Для цього фізичні особи та представники юридичних осіб можуть використовувати форму зворотного зв’язку на сайті кіберполіції.