Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Про схеми онлайн-шахраїв та що є фейками в інтернеті — новий проєкт кіберполіції «Кібер Брама»

Сьогодні, 4 квітня, правоохоронці презентували запуск онлайн-платформи, метою якої є надання користувачам інтернету інструментів та знань, необхідних для безпечного перебування в цифровому просторі. 

Перший заступник начальника Департаменту кіберполіції Андрій Шаронов розповів про нові можливості, які відкриває перед українцями проєкт «Кібер Брама».

«За останні роки ми бачимо, як збільшилася кількість фейкових новин, які покликані дискредитувати українську владу. Ми бачимо фіктивні повідомлення, зростання кількості онлайн-шахрайств по відношенню до громадян України. Лише за період війни кіберполіцейські викрили і припинили діяльність більше ніж 15 осередків фейкових новин, це ботоферми, загальна аудиторія яких складала понад 3 мільйони людей», - зазначив Андрій Шаронов.

Проєкт «Кібер Брама» розроблений з метою надання користувачам інтернету інструментів та знань, необхідних для безпечного перебування в цифровому просторі. 

Його завданнями є:
•    знищення російських осередків в інтернеті;
•    зменшення рівня онлайн-булінгу, протидія шахрайствам та розповсюдженню наркотичних речовин;
•    надання легкого доступу до інформації з кібергігієни та методик попередження кіберзагроз;
•    забезпечення користувачів інтернету практичними рекомендаціями та інструментами для захисту їхньої особистої та робочої інформації в мережі;
•    популяризація цифрової гігієни серед різних категорій користувачів, включаючи студентів, освітян та підприємців.

Проєкт створено Консультативною місією Європейського Союзу в Україні за ініціативи Департаменту кіберполіції Національної поліції України, у партнерстві з громадською організацією МІНЗМІН та компанією Yedynka. Він реалізується завдяки підтримці Міжнародного Фонду «Відродження» та Представництва Європейського Союзу в Україні.

«Кібер Брама» розрахована на різні категорії користувачів, включаючи студентів, освітян та підприємців. Ресурс містить практичні рекомендації та інструменти для захисту від кіберзагроз, фейків і дезінформації. 

Інспектор Департаменту кіберполіції Дмитро Мурашко розповів присутнім про функціонал «Кібер Брами».

«Серед іншого ми надаємо поради, як відрізнити правдиву інформацію від російського фейку чи як не стати жертвою ворожої пропаганди. Оскільки останнім часом поширеним явищем є створення псевдоукраїнських телеграм-каналів та інших інформаційних джерел. Коли ці джерела видають себе нібито за українське джерело, а насправді час від часу роблять «точкову ін’єкцію» необхідного наративу або інформації, яка вигідна кремлівській владі», - зауважив Дмитро Мурашко.

Завдяки проєкту громадяни зможуть отримувати корисну інформацію та з легкістю освоїти нюанси безпечного користування онлайн-платформами, зокрема, соцмережами.

Долучайтеся до проєкту "Кібер Брама" за посиланням https://stopfraud.com.ua/ та зробіть свій онлайн-світ безпечнішим!

Департамент кіберполіції

Національної поліції України