Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція спільно з Мінцифрою презентувала освітній серіал «Обережно! Кібершахраї»

Освітній серіал розроблено для підвищення кіберграмотності громадян та протидії поширеним видам шахрайства

4 серії допоможуть громадянам покращити знання із захисту інформації, протидії фiшингу та вішингу, а також навчатимуть, як діяти в разі втрати або викрадення мобільного пристрою, як запобігти крадіжці фінансового номера. Переглянути серії можна безоплатно на порталі Дія.Цифрова освіта.

Після кожної серії глядачі можуть пройти тестування для закріплення матеріалу. А у разі успішного його складання – кожен отримає електронний сертифікат.

«Сучасні кібершахрайства мають вигляд добре продуманих злочинних схем із залученням великої кількості учасників, які використовують методи соціальної інженерії.  Шахраї добре обізнані про механізми роботи Call-центрів фінансових установ та різноманітних державних органів, це надає їм змогу легко входити в довіру громадян, розповідаючи вигадані проблеми, пов'язані з їх фінансами», - повідомив начальник відділу протидії злочинам у сфері комп’ютерних систем Сергій Липка.

Сергій Липка також зазначив, що стратегія боротьби кіберполіції із зазначеними шахрайствами є адаптивною:

«Багато зусиль ми докладаємо попереджувальній діяльності та оперативно висвітлюємо результати роботи, щоби користувач був вчасно обізнаний про актуальні схеми шахрайства».

Під час презентації заступниця Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан розповіла:

«В освітньому серіалі експерти моделюють ситуації, в яких відбувається втрата службової та приватної інформації. І розповідають, що потрібно робити в кожній із них. Глядач дізнається, що робити в разі крадіжки фінансового номера, втрати мобільного пристрою чи цілеспрямованого викрадення інформації».

Курс розроблено Міністерством цифрової трансформації України за підтримки проєкту агентства з міжнародного розвитку США (USAID) «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» та значного внеску в курс Кіберполіції, НБУ, Держспецзв’язку, CERT-UA та Комітету ВРУ з цифрової трансформації.

Департамент кіберполіції
Національної поліції України