Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція Вінниччини викрила двох осіб у привласненні понад мільйона гривень під виглядом благодійних зборів

У соцмережах спільники розміщували оголошення щодо зборів грошей на потреби армії, а також на лікування дітей. В дописах зазначали власні реквізити карток, замість реквізитів благодійних організацій. У такий спосіб вони ошукали близько тисячі осіб. 

Шахрайську діяльність двох чоловіків викрили працівники відділу протидії кіберзлочинам у Вінницькій області спільно зі слідчими обласної поліції. 

Організував схему привласнення грошей 30-річний мешканець Вінниччини, раніше судимий за майнові злочини. Чоловік залучив до протиправної діяльності свого 62-річного знайомого і разом вони розміщували дописи у соцмережах щодо збору грошей на потреби ЗСУ та важкохворих дітей.

При цьому, у своїх дописах зловмисники використовували назви справжніх благодійних організацій, однак зазначали власні банківські реквізити. 

У такий спосіб спільники привласнили понад мільйон гривень. За попередніми підрахунками, вони ошукали близько тисячі осіб. 

В оселях зловмисників та в їхніх автівках працівники поліції провели обшуки. Вилучено банківські картки, мобільні телефони та комп’ютерну техніку. 

Відкрито кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України. За скоєне зловмисникам може загрожувати до восьми років позбавлення волі. Слідчі дії тривають. 

Аби не стати жертвами аналогічних схем шахрайства, кіберполіція радить громадянам ретельно перевіряти інформацію щодо зборів грошей. Здійснюйте перекази лише офіційним організаціям та фондам, перевіряйте на відповідність зазначені банківські реквізити. 

Якщо плануєте переказати гроші волонтеру, то робіть це тільки якщо довіряєте людині. Не зайвим буде подивитися сторінки у соцмережах ініціатора збору. Поцікавтеся, чи публікувалися звіти за попередніми зборами, адже відповідальні волонтери зазвичай їх публікують.

 

Д