Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція встановила молодика, який майнив криптовалюту за рахунок більш як мільйона українців

Зловмисник встановив скрипт для майнінгу криптовалюти у HTML-код ряду інтернет-ресурсів, які сам адміністрував. Зазвичай, це були сайти з безкоштовною літературою та науковими роботами. Щомісячно ці сайти відвідувало більше 1,5 мільйона користувачів.

Працівники Поліського управління Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими Рівненської поліції, за процесуального керівництва Рівненської місцевої прокуратури, викрили 32-річного мешканця Буковини у поширенні шкідливого програмного забезпечення.

Працівники кіберполіції встановили: 32-річний мешканець Буковини створив та адміністрував велику кількість інтернет-ресурсів. На створених ресурсах він розміщував шкідливе програмне забезпечення для майнінгу криптовалюти. Використовуючи обчислювальні можливості процесора та графічного адаптера, зловмисник втручався в роботу електронно-обчислювальної техніки відвідувачів вищевказаних Інтернет-ресурсів. Це призводило до порушення встановленого порядку маршрутизації інформації та подальшого погіршення роботи комп’ютерів відвідувачів.

Під час проведення обшуків у квартирі зловмисника, правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку зловмисника, банківські картки, додаткові носії інформації та чорнові записи. Усе вилучене направлено на експертизу.

Кримінальне провадження розпочато за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) КК України. Зловмиснику загрожує до шести років ув’язнення.