Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція встановила осіб, причетних до злочинів у сфері комп’ютерних систем

Зловмисники несанкціоновано вручались в роботу серверів та державних реєстрів, спотворювали інформацію, розробляли та розповсюджували шкідливе програмне забезпечення.

Кіберполіція разом зі слідчими підрозділами Нацполіції, під процесуальним керівництвом прокуратури, задокументували протиправну діяльність 14 осіб, причетних до серії правопорушень у кіберпросторі. 

Так, на Волині поліцейські викрили зловмисника у створенні шкідливого програмного забезпечення, що шифрувало дані користувачів. Після інфікування комп’ютерної техніки користувачам надходило повідомлення про необхідність сплати «викупу». За відновлення даних чоловік вимагав від 600 до тисячі доларів США. Жертвами хакера стали як державні установи, так і звичайні користувачі.

Крім того, на Миколаївщині кіберполіція припинила протиправну діяльність осіб, які за допомогою вірусів викрадали персональні дані громадян. В подальшому -  привласнювали гроші з банківських рахунків  та електронних гаманців користувачів.

В обох регіонах викриття відбулося у рамках міжнародної співпраці з правоохоронними органами Австрії.

У Львівській області кіберполіція встановила місце знаходження сервера, з якого розповсюджувалося шкідливе програмне забезпечення. Його роль полягала у захопленні керування над сторонніми іноземними інтернет-серверами. Захоплення здійснювалося шляхом підбору паролів та давало можливість зловмисникам отримати конфіденційну інформацію, що зберігалась на серверах.   

Також троє жителів Запоріжжя, створили шкідливе програмне забезпечення для  незаконного втручання в облікові записи іноземних громадян. Далі зловмисники у месенджері продавали бази даних, що містили логіни та паролі користувачів.

Аналогічні правопорушення також викриті у Дніпропетровській, Житомирській, Вінницькій, Полтавській та Одеській областях.

Загалом, у різних регіонах України правоохоронці провели 20 обшуків. За результатами вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, флеш-накопичувачі, чорнові записи.

За фактами правопорушень у сфері використання електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), систем та комп'ютерних мереж і мереж електрозв'язку, відкрито провадження за ст. 361, ст. 361-1, та за ст. 361-2 Кримінального кодексу України. Двом фігурантам вже оголошено про підозру. Досудові розслідування тривають.

Департамент кіберполіції Національної поліції України