Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила 16-річного хлопця у продажі викрадених аккаунтів та паролів від електронних гаманців

На жорсткому диску його комп’ютера виявлено понад тисячу аккаунтів як громадян України, так і іноземних користувачів мережі. За фактом незаконного втручання в роботу комп’ютерів та комп’ютерних мереж поліція розпочала кримінальне провадження. Вирішується питання щодо оголошення молодику про підозру.

Оперативники Слобожанського управління та спеціалісти Східного управління інформаційних технологій і програмування Департаменту кіберполіції, спільно з працівниками поліції Харківщини, виявили сайт «kamyn9ka.com» з адміністративною панеллю шкідливого програмного забезпечення Azorult. Це програмне забезпечення відноситься до типу Stealer та призначене для крадіжки персональних даних. Також, в архівах сайту було виявлено близько 400 файлів з даними заражених комп’ютерів з різних куточків світу, у тому числі і українських користувачів.

Спеціалісти з кіберполіції встановили: адміністратором цього серверу був 16-річний мешканець Тернопільської області, який володів відповідними навичками роботи з комп’ютерами. Для приховання своєї IP-адреси він використовував ряд анонімайзерів та проксі-северів, а розповсюдження шкідливого програмного забезпечення здійснювалося за допомогою посилання, розміщеного на Інтернет-ресурсі «youtube.com».

Після переходу за посиланням вірус завантажувався на комп’ютер та шукав необхідну зловмиснику інформацію: паролі до аккаунтів соціальних мереж, доступ до конфіденційної інформації про електроні платіжні системи, паролі від електронних поштових скриньок, а також ключі від електронних гаманців різних криптовалют тощо. Отриману інформацію хлопець продавав на тематичних форумах.

Під час проведення санкціонованого обшуку правоохоронці вилучили у хлопця  комп’ютерну техніку та мобільний телефон. Вилучене обладнання направлено на комп’ютерно-технічну експертизу. Після отримання її результатів буде вирішено питання щодо оголошення зловмиснику про підозру за ч.1 ст.361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів та комп’ютерних мереж) КК України.