Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила чоловіка у викраденні 2,2 мільйона гривень благочинних коштів

Ним виявився 30-річний мешканець Кіровоградщини. Зловмисник знаходив жертв у соціальних мережах або телевізійних сюжетах. Як правило, це були сюжети про збір грошей на лікування дітей та інших важкохворих. Наразі задокументовано близько 40 випадків його злочинної діяльності.

Працівники Придніпровського управління Департаменту кіберполіції спільно зі слідчими поліції Кіровоградщини встановили: зловмисник використовував різні способи викрадення грошей. Так, за однією із схем він блокував роботу сім-карт потерпілих. Замінивши номер – чоловік отримував доступ до мобільного банкінгу та знімав гроші з рахунку.

Якщо сім-картка не була підв’язаною до жодної платіжної картки, шахрай входив до акаунту потерпілого у соціальній мережі «Facebook». Використовуючи розділ «забув пароль», він змінював встановлений користувачем пароль. В подальшому – вів переписку з громадянами, які хотіли пожертвувати гроші, зазначаючи підконтрольні реквізити для пересилання коштів.

Всі фінансові операції зловмисник записував на окремому аркуші паперу. Так, згідно наявних записів, тільки у однієї із родин він викрав 50 тисяч гривень, призначених на лікування.

Працівники кіберполіції провели обшук за місцем проживання фігуранта. У нього вилучено мобільні телефони, комп’ютерну техніку банківські картки, велику кількість сім-карток та блокнот із записами.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 3 ст. 190 (Шахрайство) КК України. Шахраю вже оголошено про  підозру. Йому загрожує до 8 років ув’язнення.