Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила чотирьох жителів Херсона в інтернет-торгівлі неіснуючими сільськогосподарськими товарами

Фігуранти розміщували оголошення про продаж насіння за умови повної передплати. Однак після отримання грошей від клієнтів – зловмисники зникали. Таким чином вони ошукали покупців на понад 320 тисяч гривень.

Правопорушників викрили кіберполіцейські Херсонщини спільно зі слідчими Державної фіскальної служби у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

Кіберполіція встановила, що четверо місцевих жителів на спеціалізованому вебсайті розміщували оголошення про продаж гуртових партій насіння. За товар фігуранти вимагали повну передплату. Оголошення були орієнтовані на покупців з-за кордону. Аби переконати їх у безпечності угоди, зловмисники навіть утворили фіктивні підприємства за підробленими документами. 

Після одержання грошей від клієнтів – зловмисники зникали та не виконували взятих на себе зобов’язань.
Таким чином вони ошукали іноземних громадян на понад 320 тисяч гривень. 

Правоохоронці провели санкціоновані обшуки в оселях та в автомобілях фігурантів. За результатами вилучено техніку, мобільні телефони, документацію, банківські та сім-картки, які використовувалися у злочинній діяльності. Наразі вирішується питання щодо накладення арешту на вилучене майно.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 205-1 (Підроблення документів, які подаються для проведення державної реєстрації юридичної особи та фізичних осіб – підприємців), ч. 2 ст. 209 (Легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає відповідальність до восьми років позбавлення волі. Досудове розслідування триває. 

Процесуальне керівництво у справі здійснює Херсонська обласна прокуратура.

Департамент кіберполіції Національної поліції України