Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила двох чоловіків у створенні та продажі шкідливого програмного забезпечення, яке викрадало конфіденційні дані користувачів

Фігуранти розробили та продавали шкідливе програмне забезпечення, яке «обходило» антивірусні програми і викрадало логіни, паролі, дані банківських карт та електронних гаманців користувачів Інтернету. За такі дії зловмисникам може загрожувати до шести років ув’язнення. 

Протиправну діяльність двох фігурантів викрили співробітники відділу протидії кіберзлочинам Вінниччини  спільно зі слідчим відділом поліції Вінниці. 

Встановлено, що двоє місцевих жителів 20-ти та 28-ми років створили «вірус», який викрадав конфіденційні дані користувачів, зокрема паролі, дані банківських карт та електронних гаманців. Шкідливе програмне забезпечення було непомітним для антивірусних програм і давало змогу віддалено ним керувати. Свою розробку чоловіки продавали у Darknet на хакерських форумах. Один примірник «вірусу» коштував понад 80 тисяч гривень. Попередньо встановлено, що таким чином правопорушники встигли заробити понад чверть мільйона гривень. 

Для розповсюдження шкідливого програмного забезпечення зловмисники створювали окремі вебресурси, де користувачам пропонувалося завантажити популярні програми і додатки.  Однак разом із завантаженим, на комп’ютерну техніку та ґаджети потрапляв «вірус». 

Наразі працівники поліції встановлюють потерпілих осіб та суму завданих збитків.  

За місцями проживання фігурантів правоохоронці провели обшуки та вилучили комп’ютерну техніку, що використовувалася у протиправній діяльності. До проведення обшуків також було залучено співробітників управління КОРД. 

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до шести років. Слідчі дії тривають. Процесуальне керівництво здійснює Вінницька місцева прокуратура. 

Аби убезпечити свої ґаджети та комп’ютерну техніку від потрапляння шкідливого програмного забезпечення, кіберполіція радить: 
- не переходити за сумнівними посиланнями, у тому числі за тими, що надходять в електронних листах та месенджерах;
- завантажувати додатки та програмне забезпечення тільки з перевірених джерел;
-  використовувати надійні, складні паролі, окремі для кожного облікового запису.


Департамент кіберполіції Національної поліції України