Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила двох мешканців Дніпропетровщини у несанкціонованому втручанні в роботу сайтів та продажі даних користувачів

Зловмисники використовували шкідливе програмне забезпечення для  викрадення реквізитів банківських карток, логінів та паролів від облікових записів користувачів Інтернету. За це фігурантам загрожує до шести років за ґратами.  

Працівники Управління протидії кіберзлочинам Дніпропетровщини, спільно зі слідчими Соборного відділу поліції області, під процесуальним керівництвом Дніпропетровської місцевої прокуратури № 2, викрили двох місцевих мешканців Солонянського району у несанкціонованому втручанні в роботу вебсайтів, викраденні та продажі конфіденційної інформації користувачів Інтернету. 

Кіберполіція встановила, що до таких дій причетні двоє 19-річних юнаків. Зловмисники придбали спеціалізоване програмне забезпечення, що давало змогу втручатися в роботу різних вебсайтів і збирати інформацію про користувачів: реквізити банківських карток, логіни та паролі від облікових записів.

Далі викрадені дані фігуранти формували у «бази» та продавали на хакерських форумах. Гроші за них отримували на електронні гаманці. База зловмисників містила конфіденційну інформацію понад мільйона громадян різних країн, зокрема громадян України. 

Правоохоронці провели обшуки за місцями проживання фігурантів. В якості речових доказів вилучили комп’ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, які використовувалась у злочинній діяльності. Речові докази направлено на проведення відповідних експертиз. 

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України. Їм загрожує до шести років позбавлення волі. Досудове розслідування триває.

Для того, щоб ваші конфіденційні дані не потрапили до сторонніх осіб, кіберполіція радить:
- скрізь, де це можливо, використовувати двофакторну автентифікацію;
- використовувати різні паролі для облікових записів;
- створювати складні паролі, що містять не менше восьми символів, мають літери верхнього та нижнього регістру, цифри.

Департамент кіберполіції Національної поліції України