Вітаємо на офіційному сайті

Кіберполіції України

До завдань кіберполіції входять:

  • Реалізація державної політики в сфері протидії кіберзлочинності Завчасне інформування населення про появу нових кіберзлочинців Впровадження програмних засобів для систематизації кіберінцидентів Реагування на запити зарубіжних партнерів, які будуть надходити по каналах Національної Цілодобової мережі контактних пунктів

Кіберполіція викрила групу шахраїв, які використовували віртуальні номери

Фігуранти діяли за схемою «Ваш родич потрапив в дорожньо-транспортну пригоду» та виманювали гроші громадян. Для злочинної діяльності використовували віртуальні номери. Таким чином їм вдалося "заробити" більш ніж пів мільйона гривень.

Працівники кіберполіції в Рівненській області спільно з Управлінням карного розшуку та слідчими ГУНП в Рівненській області, за процесуального керівництва місцевої прокуратури припинили діяльність злочинного угруповання. 

Кіберполіція встановила, що до складу групи входило п’ятеро осіб 1993, 1998, 1998, 1998, 1999 років народження. Двоє з них раніше вже були засуджені та відбували покарання в місцях позбавлення волі. 

Фігуранти телефонували громадянам та представлялись працівниками поліції. Потім повідомляли, що начебто родичі потерпілих потрапили в дорожньо-транспортну пригоду. Надалі для вирішення питань щодо не притягнення до відповідальності вимагали гроші.

Для анонімізації злочинних дій шахраї використовували віртуальні номери, з яких телефонували на стаціонарні телефони громадянам. Таким чином зловмисникам вдалося «заробити» понад пів мільйона гривень.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження за ст. 190 (Шахрайство) КК України. Наразі вирішується питання щодо оголошення підозр учасникам злочинної групи. Досудове розслідування триває, встановлюються інші особи, причетні до злочинної діяльності.

Департамент кіберполіції України